BAGDAD - In Bagdad zijn woensdag 27 'terroristen' terechtgesteld die door Iraakse rechtbanken schuldig waren bevonden aan moord en verkrachting. Dat heeft de voorlichtingsdienst van de regering meegedeeld.
Drie van de veroordeelden waren voor de terechtstelling op televisie te zien. Hun gezichten waren echter niet te herkennen, omdat er zwarte kappen over hun hoofden waren getrokken. In Irak sterven beklaagden die tot de dood zijn veroordeeld door de strop of door de kogel.

In Bagdad vielen donderdagochtend bij vijf bomaanslagen op patrouilleauto's van de politie achttien doden en 57 gewonden. Onder de doden waren zes politieagenten.

De door de Verenigde Staten geleide coalitie draagt donderdag het commando over de Iraakse strijdkrachten over aan de Iraakse autoriteiten. De overdracht heeft vijf dagen later plaats dan gepland. De Iraakse regering had de oorspronkelijke ceremonie op het laatste moment afgeblazen - volgens Amerikaanse en Iraakse zegslieden niet om inhoudelijke, maar om procedurele verschillen van inzicht.

Met de overdracht krijgt de premier van Irak de zeggenschap over de pas opgerichte Iraakse lucht- en zeemacht en de Achtste Iraakse Legerdivisie, die onlangs in felle gevechten verwikkeld was met sjiitische milities in de zuidelijke stad Diwaniyah. De commandant van de divisie zegt dat zijn troepen nog wel enige tijd hulp zullen nodig hebben van de coalitie, zoals luchtsteun, medische verzorging en militaire opslagfaciliteiten.

De Iraakse regering vaardigde ondertussen een werkverbod van een maand uit tegen de nieuwszender al-Arabija. De openbare zender al-Irakija berichtte dat de redactie van de Arabische satellietzender voor die periode gesloten blijft. Een reden werd niet gegeven. Al-Arabija heeft zijn hoofdzetel in Dubai en is naast de in Qatar gevestigde zender al-Jazeera de meest bekeken nieuwszender. De Bagdad-redactie van al-Jazeera werd door de Iraakse overheid al in 2004 gesloten wegens te positieve berichtgeving over de opstandelingen.