17 extreem-rechtse verdachten opgepakt
Foto: belga
BRUSSEL - Bij simultane huiszoekingen donderdag in de kazernes van Leopoldsburg, Kleine Brogel, Peer, Brussel en Zedelgem en op achttien privé-adressen in Vlaanderen zijn zeventien mensen gearresteerd. De speurders namen onder meer verschillende vuurwapens, ontstekers voor landmijnen, een grote hoeveelheid munitie, explosieven en een zelfgemaakte bom met ontsteker in beslag. Dat meldt het federaal parket in een communiqué.
De federale gerechtelijke politie van het arrondissement Dendermonde, het parket van Dendermonde en het federaal parket voerden de acties in een onderzoek naar het extreem-rechtse milieu. De opgepakte personen zijn voornamelijk militairen en personen die de extreem-rechtse ideologie aanhangen.

De hoofdverdachte, een militair uit de kazerne in Leopoldsburg en lid van Bloed-Bodem-Eer-Trouw, een afscheuring van Blood and Honour in Vlaanderen, zou plannen gehad hebben om aanslagen te plegen om de basisstructuren van ons land te ontwrichten. Het onderzoek toonde aan dat hij een aantal gelijkgezinden rekruteerde en voor hen paramilitaire oefeningen organiseerde. Ook zette hij met zijn kompanen een geheime handel in wapens op. Er werden echter geen aanwijzingen gevonden voor een concrete aanslag.

Ook zeven burgers opgepakt

De verdachten zijn zeven burgers en tien militairen, zei federaal procureur Daniel Bernard op een persconferentie in Dendermonde. ,,Het gaat om een kandidaat-officier, een onderofficier en acht gewone soldaten. De personen worden gekenmerkt door een extreem-rechtse ideologie, die bij sommigen gaat tot een uitgesproken gedachtegoed inzake racisme, xenofobie, negationisme, antisemitisme en neonazisme.''

Clandestiene organisatie

De hoofdverdachte is als militair werkzaam in het Regiment Bevrijding 5de linie in de kazerne van Leopoldsburg, zei Bernard. ,,De man richtte sinds 2004 geleidelijk zijn eigen clandestiene organisatie op, waarvan het gedachtegoed gebaseerd was op zijn eigen extreem-rechtse, neonazistische en negationistische ideeën. Hij ronselde leden binnen de kazernes of eenheden waar hij werkte. Hij organiseerde voor hen paramilitaire oefeningen, survivalweekends en schiettrainingen, waarvan enkele op een militair domein plaatsvonden zonder medeweten van de legerleiding. Hij bouwde ook internationale contacten uit, onder meer met de Nederlandse extreem-rechtse groepering Nationale Alliantie.''

Aanslagen

,,Het parket van Dendermonde beschikte al sinds 2004 over gegevens dat de hoofdverdachte aanslagen wou plegen om de basisstructuren van het land te ontwrichten'', aldus de federaal procureur. ,,Elementen uit het onderzoek wijzen op zijn criminele intenties en zijn bedoeling om z’n terroristische ideeën in de praktijk uit te voeren. Hij zette met zijn kompanen bijvoorbeeld een intense handel in wapens op, waarbij zelfs explosieven en zeer gesofisticeerde oorlogsvuurwapens verhandeld werden. De wapenhandel van de groepering werd zo actief, dat we niet langer konden wachten om de verdachten op te pakken.''

De speurders vonden een model van opeisingsbrief en een klaargemaakte bom, maar Bernard benadrukte dat niets wijst op een concrete aanslag in voorbereiding. ,,Er was geen aanslag in tijd en ruimte bepaald. Het materiaal dat gevonden werd, bewijst wel dat bij de verdachten het idee leefde aanslagen te plannen.'' Bij de huiszoekingen werden onder meer vuurwapens, een grote hoeveelheid munitie, kogelvrije vesten, gasmaskers en explosieven in beslag genomen, naast extremistische literatuur en documentatie met neonazistische symbolen.

De zeventien verdachten verschijnen donderdag en vrijdag voor de onderzoeksrechter die zal beslissen of ze aangehouden worden.