WENEN – In het eerste tv-interview na haar ontsnapping uit het huis van haar ontvoerder, vertelde Natascha Kampusch hoe ze enkel aan ontsnappen dacht.
Tijdens haar gevangenschap fantaseerde Natascha over hoe ze haar ontvoerder, Wolfgang Priklopil, zou onthoofden met een bijl. Ze vertelde over haar radeloosheid en woede, waardoor ze in het begin van haar gevangenschap flessen water tegen de muur van haar cel gooide. Uit frustratie: ,,Ik voelde me een kip in een legbatterij en heb me dikwijls afgevraagd waarom uit miljoenen mensen net mij dit overkwam.''

Zoemende ventilator

Na zes maanden gevangenschap mocht ze af en toe naar boven. Anders was ze gek geworden, zei ze. Vooral het zoemende geluid van een ventilator die lucht haar cel inblies kon ze niet verdragen. Ook vertelde ze dat ze af en toe te weinig eten kreeg, en dat ze gedwongen werd in de kelder te blijven wanneer de moeder van haar ontvoerder, Wolfgang Priklopil, kwam logeren.

Tijdens haar zeldzame uitjes met Priklopil ondernam Kampusch schuchtere pogingen om hulp te krijgen. Priklopil wist dat Natascha van plan was te ontsnappen: ,,Ik zei hem dat ik zo niet langer wilde leven en dat ik zeker zou trachten te ontsnappen.'' Priklopil dreigde ermee dat hij de buren en Natascha zou vermoorden.

Uiteindelijk wist Natascha toch te ontkomen. ,,Ik zag dat Priklopil aan de telefoon was, en begon te lopen.'' De mensen die ze op straat aanklampte, schonken geen aandacht aan haar. Uiteindelijk klopte ze aan bij een huis.

Toekomstplannen

Natascha Kampusch leert stilaan wennen aan haar nieuwe leven in vrijheid. Zo is ze met haar begeleider incognito een ijsje gaan eten in Wenen. Ze had een zonnebril en hoofddoek op. "We reden met de metro. Het was dolletjes om de mensen toe te lachen terwijl niemand me herkende".

Nu is Natascha vast van plan haar studies af te maken en veel te reizen. Op financieel vlak hoeft Kampusch zich wellicht voor de rest van haar leven geen zorgen te maken. De ORF betaalde Kampusch niets voor het interview, maar kwam overeen om de opbrengsten van de doorverkoop van het interview aan de jonge vrouw te storten. Die opbrengsten worden op circa 470.000 euro geschat. De Kronen Zeitung is zelfs bereid om het meisje op haar loonlijst te zetten. De machtige boulevardkrant opende ook een rekening voor haar lezers (oplage van 1 miljoen exemplaren op 8 miljoen inwoners): velen onder hen lieten de krant weten dat zij het meisje ,,willen helpen op de moeilijke weg'' die haar nog te wachten staat.

Ontbloot gezicht

Woensdagavond werd het interview met Natascha Kampusch uitgezonden op de Oostenrijkse televisie. Wat haar begeleider eerder deze week over Natascha vertelde, werd bevestigd: Natascha leek een sterke en intelligente vrouw, die op een duidelijke manier verwoordde wat ze heeft meegemaakt. De jonge vrouw koos er uiteindelijk voor om met ontbloot gezicht te getuigen, om in de toekomst te ontsnappen aan de paparazzi. Haar haren waren wel bedekt met een sjaal en ze werd zwaar gemaquilleerd ,,om niet onmiddellijk herkend te worden overal waar ze gaat'', aldus haar media-adviseur Dietmar Ecker. Op die manier hoopt de jonge vrouw de geïnteresseerde fotografen buitenspel te zetten.

Ondanks wat velen hoopten te weten te komen, werden de meest intieme vragen, zoals mogelijke seksuele betrekkingen met Priklopil, niet aangekaart. Dat werd op voorhand zo afgesproken.

Het interview werd dinsdag opgenomen in een Weens ziekenhuis, waar Natascha's hart werd onderzocht nadat ze meermaals kloeg over hartkloppingen en duizelingen. Het werd woensdagavond om 20.15 uur tijd uitgezonden op de televisie, de radio en de internetsite www.orf.at.

De VRT zendt het langverwachte interview vanavond uit in Koppen.