B-staal Marion Jones negatief
De Olympische kampioene Marion Jones zou van dopingverdenking gezuiverd zijn. Een test op de tweede helft van haar urine kon het positieve resultaat van de eerste test niet bevestigen. Het bericht staat in de Washington Post en is afkomstig van Jones advocaat.

De 30-jarige Jones testte positief op epo na de eerste test op een urinemonster dat ze op 23 juni afleverde tijdens de nationale kampioenschappen in de VS. ,,Ze is opgelucht, zoveel is zeker", zei Howard Jacobs, haar advocaat.

,,Ze had ook geen verklaring voor de positieve test." Het antidopingagentschap van de VS bevestigde aan Jacobs reeds per fax dat het B-staal het eerdere staal niet bevestigt en dat er bijgevolg geen zaak meer is tegen de atlete. Jones haalde drie gouden medailles op de Spelen van Sydney, waaronder de honderd meter.

Positieve plas nooit bevestigd

Het resultaat van het A-staal werd op 18 augustus onthuld door het dagblad Washington Post. Enkele uren eerder was de 30-jarige Jones ,,wegens persoonlijke redenen" halsoverkop uit Zürich vertrokken, waar ze moest aantreden op de Golden League-meeting. Het Amerikaanse Antidoping Agentschap (USADA) en de Amerikaanse Atletiekfederatie (USATF) hebben steeds geweigerd om de positieve plas te bevestigen of zelfs maar de minste commentaar te geven.

Mag naar Stuttgart

Dankzij het negatieve B-staal mag de sprintster dit weekend in theorie deelnemen aan de finale van het atletiekseizoen 2006 in het Duitse Stuttgart. Jones staat op de derde plaats op de wereldranking van 2006 op de 100 m. De IAAF-finale in Stuttgart staat open voor de top-7 van de wereld in elke discipline plus één wildcard.Zelf wil Marion Jones zo snel mogelijk opnieuw de baan op: ,,Ik heb altijd volgehouden dat ik nooit prestatiebevorderende producten heb genomen en ik ben gelukkig dat de wetenschap dat nu ook heeft aangetoond. Ik sta te popelen om weer op de piste terug te keren", luidde het in een communiqué van Jacobs.

Comeback

De koningin van de sprint maakte dit jaar een succesvolle comeback na een lange afwezigheid door de geboorte van zoon Tim en een vermeende link met de dopingzaak-Balco rond de designerdrug THG, die bijna drie jaar geleden losbarstte. Balco-stichter Victor Conte beweerde in een tv-interview in december 2004 zelfs dat hij zelf Jones van doping voorzag en hij had gezien hoe ze zichzelf groeihormoon toediende. Jones controleerde echter nooit positief bij een controle en hield haar onschuld steeds staande.

Jones al lang verdacht

Al jaren hangt er een dopingwaas rond de drievoudige olympische kampioene van Sydney 2000, ook door de mannen met wie ze haar leven deelde: ex-echtgenoot C.J. Hunter en ex-vriend Tim Montgomery, allebei schuldig bevonden aan dopinggebruik toen ze met Jones samen waren.

Montgomery, de vader van haar zoontje en ex-wereldrecordhouder, werd in december 2005 voor twee jaar geschorst. Ook had Jones jarenlang -onder meer ook in Sydney- de omstreden coach Trevor Graham aan haar zijde, tegen wie de USADA nu zelf een procedure lopen heeft.

Jones brak op het WK van 1997 internationaal door met goud op de 100 m, wat ze in 1999 nog eens herhaalde. Haar drie gouden medailles in Sydney op de 100, 200 en 4x400 m én het dubbele brons in het verspringen en de 4x100 m maakten haar tot de glamourgirl van de atletiek.