Nikolas Maes wint massasprint in Ronde van Burgos, Hermans leidt
Foto: epa
Nikolas Maes (Topsport Vlaanderen-Mercator) heeft vrijdag de derde rit in de Ronde van Burgos (Spa/2.BC) gewonnen, over 175 km met start en aankomst in Burgos. De man uit Otegem was de snelste van het hele peloton. Woensdag was hij ook al derde in de openingsetappe. Ben Hermans kwam als derde over de streep en is de nieuwe leider.
De overwinning van Maes, zijn eerste als prof, kwam er na een ongemeen hard gereden etappe waarin de felle wind een kwalijke rol speelde. Nadat een ontsnapping van Rafael Serrano, José Ruiz en Raul Santamarta tenietgedaan was, stormde de hele bende op de finish in Burgos af. Op minder dan tien km van de streep probeerde Paolo Bailetti nog een solo maar hij werd in het zicht van de haven ingelopen.

De ploeg van Topsport Vlaanderen-Mercator had zijn trein toen al op de rails gezet en Nikolas Maes won vlot voor Alexei Markov en Ben Hermans werd nog derde. Voorbij de finish kwam de Spanjaard Joaquin Sobrino nog spectaculair ten val toen hij tegen het achterwiel van een collega tikte.

"Een overwinning die het werk van de hele ploeg is", jubelde Maes. "Pieter Vanspeybrouck en Thomas De Gendt trokken de spurt aan en maakten het de tegenstand zo goed als onmogelijk om mij te kloppen. Eindelijk een eerste overwinning. Maar bovenal het gevoel dat ik na dat rotjaar 2008 echt renner aan het worden ben."

Walter Planckaert en zijn bende waren nog niet bekomen van hun emoties toen er nog een leuk bericht volgde. "Er waren in de spurt gaatjes in het peloton gevallen", aldus de ploegleider. "Joaquin Rodriguez zat te ver, verloor enkele seconden en dus is Ben Hermans de nieuwe leider. Ik ben benieuwd hoe hij het er vanaf zal brengen in de individuele tijdrit van 15 km van zaterdag en in de koninginnenrit van zondag naar Lagos de Neila. Met het moreel van de leiderstrui moet Ben bergen kunnen verzetten. Het is niet onze enige leiderstrui want Nikolas Maes is voorlopig de beste op punten."