Kim Clijsters begint aan tweede tennisleven
Foto: photo news
Na een afwezigheid van twee jaar maakt Kim Clijsters (26) volgende week op het toernooi van Cincinnati haar langverwachte comeback op het WTA-circuit.
Voor de Limburgse wordt het de start van een tweede tennisleven, nadat ze op 6 mei 2007, moe van het vechten tegen de vele blessures maar ook doordrongen van een innige kinderwens, een eerste keer de rackets had opgeborgen.

Sindsdien veranderde er heel wat in het leven van Kim Clijsters. Ze trad in het huwelijk met de Amerikaanse basketballer Brian Lynch, werd de trotse mama van dochtertje Jada Ellie maar ze moest ook afscheid nemen van haar vader Lei. De gewezen topvoetballer, Kims steun en toeverlaat in het hectische tenniswereldje, stierf begin dit jaar aan longkanker.

Niet eerste tennissende mama

Kim Clijsters is zeker niet de eerste tennisster die na haar bevalling opnieuw competitie gaat spelen. Het meest recente en bekende voorbeeld is Lindsay Davenport. De Amerikaanse, ook een ex-nummer 1, won als mama zelfs nog drie kleinere toernooien. Op de grandslams speelde ze echter geen rol. De laatste mama die erin slaagde om een grandslamtoernooi te winnen, was Evonne Goolagong. Zij pakte in 1980, drie jaar na haar bevalling, de titel op Wimbledon.

Geen Juju meer

Anno 2009, bijna 30 jaar later, is de kans niet ondenkbeeldig dat Kim Clijsters in Goolagongs voetsporen zal treden. Als hardhitter pur sang voelt Clijsters zich immers uitstekend op het hardcourt van Flushing Meadows, waar volgende maand de US Open wordt gespeeld. Bovendien heeft ze als ex-laureate (2005) pakken ervaring en bewees ze onlangs nog met vlotte overwinningen tegen top 100-speelsters Michaella Kraijcek en Vania King dat ze betere vorm nu al te pakken heeft.

Die overwinningen, hoe onbelangrijk ook, toonden aan dat Clijsters mits genoeg competitieritme zeker in staat moet zijn om te wedijveren met de wereldtop. Die wordt immers nog altijd uitgemaakt door oude bekenden van Clijsters zoals de zusjes Williams en de Russinnen Dementieva, Petrova en Safina. Alleen Justine Henin, in grandslamfinales meermaals Clijsters kwelgeest, verdween intussen van het toneel.

Comeback in Cincinnati

Vanaf volgende week wordt het menens voor Clijsters want op het hoog aangeschreven toernooi van Cincinnati, waar ze haar officiële comeback maakt, tekent nagenoeg de voltallige elite present. Liefst 8 van de 10 best gerangschikte meisjes staan er aan de start.

Na Cincinnati volgt voor Clijsters het toernooi van Toronto, dat geldt als ultieme voorbereiding op de US Open, die op 31 augustus begint in New York. .