Scenarist John Hughes overleden
Foto: ap
De Amerikaanse filmregisseur en scenarioschrijver John Hughes is donderdag op 59-jarige leeftijd overleden. Hughes, vooral bekend van de tienerfilms 'The Breakfast Club' en 'Ferris Bueller's day off', werd toen hij in New York over straat liep getroffen door een hartaanval. Hughes schreef ook de scenario's van de vier 'Home alone'-films.
Hughes begon zijn Hollywood-carrière eind jaren '70 als scenarioschrijver. Net als veel van zijn collega's kon hij er slecht tegen dat er veranderingen in zijn scripts werden aangebracht. Hij besloot daarom zelf te gaan regisseren en in 1984 debuteerde hij met 'Sixteen candles', met beginnend acteur John Cusack.

'The Breakfast Club', die een jaar later verscheen, was zijn eerste grote succes. De film bezorgde Molly Ringwald, ook al te zien in 'Sixteen candles', haar doorbraak als actrice. Bijna alle films die Hughes in de jaren '80 regisseerde gingen over tieners. Een van de redenen daarvoor was zijn onzekerheid: als beginnend regisseur durfde hij niet met ervaren acteurs te werken.

Naarmate Hughes ouder werd nam zijn succes als regisseur af. Hij trok zich steeds meer terug uit het openbare leven. 'Curly Sue' uit 1991 was de laatste film die hij regisseerde. Hij bleef wel scenario's schrijven. Ook de scenario's van de 'National Lampoon'-films zijn van zijn hand.

'Ik was een fan van zijn werk en van zijn persoon', zegt acteur Macaulay Culkin, die dankzij Hughes' film Home Alone als kind al wereldberoemd werd. 'De wereld is een uitmuntend filmmaker kwijt. Zijn invloed zal nog generaties lang te voelen zijn.'

Ook acteur Matthew Broderick werd geraakt door het nieuws. 'Ik ben in shock en erg bedroefd door het nieuws over mijn oude vriend John Hughes. Hij was een geweldige, talentrijke man.' Broderick was de ster van de film Ferris Bueller's Day Off uit 1986.