Werkgevers tegen discriminatie van rokers
Benito De Pelsmaeker in café Mala Vida in Gentbrugge: 'Roker wordt gestigmatiseerd.'Wouter Van Vooren
Foto: © Wouter Van Vooren
BRUSSEL - Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) kant zich tegen de uitspraak van Europees Commissaris Vladimir Spidla dat bedrijven een sollicitant mogen weigeren omdat die in z’n vrije tijd rookt.
Zelfs bij de ferventste antirokers is tegen die stelling protest te horen. ,,Het lijkt ons niet zinvol om kandidaten op die basis uit te sluiten'', zegt Kris De Meester, adviseur arbeidsveiligheid en gezondheid bij het VBO. ,,Dan zou je ook werknemers kunnen weigeren die in hun vrije tijd een gevaarlijke sport beoefenen. Onze bedrijven hebben het al moeilijk genoeg om aan het juiste personeel te geraken. Ik sluit niet uit dat roken bij een sollicitatie weleens kan meespelen in de vraag of het klikt tussen een werkgever en de kandidaat. Maar grote discussies daarover heb ik in ons bedrijfsleven nog niet meegemaakt.''

Daarnaast reageert Roger Blanpain, professor arbeidsrecht, in verschillende kranten op Spidla’s uitspraak, die hij bestempelt als ,,flauwekul''. ,,Of iemand in zijn vrije tijd rookt of niet, is een kwestie van privacy. Daar mag de werkgever tijdens een sollicitatie zelfs niet naar vragen.'' Hij ziet maar weinig gevallen waarin rokers terecht geweigerd kunnen worden. ,,Alleen als het roken een rechtstreeks gevolg heeft op de arbeidsprestaties, zou dat aanvaardbaar zijn'', zegt hij.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig