Europese toeristen die een land van de Europese Unie als bestemming kiezen, zullen daar binnenkort meer politieagenten uit hun thuisland tegenkomen. Dat is maandag beslist op een EU-top in Cannes.
De EU-ministers van Binnenlandse Zaken hebben maandag in Cannes vergaderd over een grotere aanwezigheid van eigen politiemensen in partnerlanden. Bij grote sportevenementen is die maatregel al succesvol geweest, aldus Michèle Alliot-Marie, de Franse minister van Binnenlandse Zaken en voorzitster van de top in Cannes.

Wanneer een Europese burger in het buitenland overvallen of bestolen wordt, wordt die volgens Alliot-Marie in het politiekantoor het best geholpen in zijn eigen taal.

Via een soort Erasmusprogramma voor politieagenten zal een internationaal project uitgebouwd worden. De agenten zullen 'enkele maanden of zelfs een jaar' in het buitenland ervaringen kunnen opdoen, aldus de voorzitster.

Ivan Langer, de minister van Binnenlandse Zaken van Tsjechië, dat volgend jaar het voorzitterschap op zich neemt, ondersteunt het voorstel. 'Zoals u weet, hebben we in Tsjechië prima bier', grapte de minister tegen een Franse journalist. 'Als je daar veel van drinkt, kan ik me voorstellen dat een politieagent die dezelfde taal spreekt als jijzelf, je beter naar je hotel begeleidt.'

In Luxemburg loopt al een proefproject met Duitse, Franse en Belgische agenten, aldus de Luxemburgse minister van Justitie, Luc Frieden. Voor een nauwe samenwerking moeten ook opleidingen, technische diensten en gerechtelijke diensten betrokken worden. 'Ik denk dat samenwerken in concrete situaties onmogelijk is als we niet dezelfde regels hebben', aldus Frieden.

Frieden verwijst naar de uitwisseling van DNA-gegevens bij het opsporen van criminelen. Duitsland en Oostenrijk wisselen die politiegegevens probleemloos uit, terwijl andere staten DNA-gegevens beschouwen als juridisch bewijsmateriaal waarvoor een juridische aanvraag nodig is.

Ook de Zweedse minister van Binnenlandse Zaken Beatrice Ask is van oordeel dat er nog details opgehelderd moeten worden. De politiediensten van de 27 lidstaten moeten ook samenwerken in hun onderzoek en de Europese politiedienst Europol beter uitbouwen. 'Het idee hierachter gaat verder dan politieagenten die als stewards instaan voor toeristen', stelt Ask.