Het peloton laat vandaag het bokkige landschap van Bretagne achter zich, en werkt voor het eerst een echte vlakke etappe af. Maar dat betekent niet dat de renners op hun lauweren kunnen rusten.
Volgens de lokale held, Jerome Pineau (Bouygues Telecom) wordt de finale hypernerveus. 'Op zes kilometer van de streep passeren we in Saint-Herblain, het stadje dat de meeste ronde punten in Frankrijk telt', zegt hij in L'Equipe. 'En op de Quai de la Fosse in Nantes, waar de streep ligt, moet je tramsporen ontwijken. In deze etappe kan je de Tour niet winnen, maar wel verliezen.'

De laatste aankomstplaats in Nantes was in 2003, toen de Schot David Millar won. Acht jaar geleden mocht Tom Steels hier zijn handen in de lucht steken. Onderweg krijgen we drie tussensprints voor de groene trui. Die strijd barst vanaf vandaag volledig los, want als de logica gerespecteerd wordt, krijgen we de eerste echte massaspurt met het gros van de topsprinters. Dit lijkt een ideale rit voor mannen als Mark Cavendish, Robbie McEwen, ritwinnaar van gisteren Thor Hushovd of oude rot Erik Zabel. Maar onderschat ook mannen als Oscar Freire en Filippo Pozzato niet. Zowel Philippe Gilbert als Gert Steegmans waren gisteren, weliswaar zonder erg, betrokken in de valpartij, maar krijgen vandaag een ideale rit voorgeschoteld om revanche te nemen.

U kan de rit integraal volgen via sportwereld.be. De etappe gaat van start om tien over twaalf. De aankomst is voorzien rond kwart over vijf.