Leterme geeft zichzelf meer tijd
Foto: Belga
'Ik leg hoe dan ook zeker een verklaring van de regering af in het parlement op 15 juli. Ondertussen doen we nog een serieuze poging om tegen dan een communautair akkoord te bereiken. Wat ik niet wil is dat dit land onbestuurbaar wordt, zeker niet in de huidige sociaal-economische context.' Dat verklaarde premier Yves Leterme (CD&V) vanmorgen tijdens het CD&V-partijbureau.
Leterme heeft naar eigen zeggen de voorbije dagen 'verschillende concrete voorstellen' op tafel gelegd en er is volgens hem vooruitgang geboekt, ook op het vlak van de staatshervorming en BHV.

Met zijn verklaring doet Leterme de rust in de Wetstraat wat weerkeren. De premier wil in elk geval de boel dus niet opblazen voor 15 juli, iets wat zeker vorige week in christen-democratische kringen geopperd werd. Door nu een regeerverklaring aan te kondigen, en te waarschuwen voor de 'onbestuurbaarheid', geeft Leterme aan dat hij zeker doorgaat.

De Wever wil duidelijk communautair akkoord

Daartoe kreeg hij ook al veel eerder een fiat van de kleine kartelpartner N-VA. Voorzitter Bart De Wever liet in maart al weten dat wat hem betreft de communautaire onderhandelingen de hele zomer kunnen lopen.

Maar De Wever stelt ook voorwaarden. 'In de regeerverklaring moet absoluut een communautair akkoord zitten. Het is geen optie om zonder communautair akkoord in reces te gaan en in september gewoon voort te praten', zegt De Wever

Het bereikte communautaire akkoord moet voor De Wever ook meer zijn dan 'een vage tekst'. Het moet 'een eindpunt' zijn, geen tekst met vage afspraken en verwijzingen naar latere deadlines, klinkt het.

Financieringswet

Vandaag legt de premier aan zijn onderhandelingspartners opnieuw een voorstel neer voor een nieuwe financieringswet. Dat moet een bijkomende financiele injectie geven aan de Franstaligen, en meer bevoegdheden aan Vlaanderen geven. Over BHV repte de premier geen woord.

Dat er al een akkoord zou zijn over de financiering noemt Leterme 'te optimistisch'. 'Maar er is wel veel over gesproken'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in