Danneels vertelt paus over China-reis
Foto: pb
VATICAANSTAD - Paus Benedictus XVI heeft kardinaal Godfried Danneels vandaag in privé-audiëntie ontvangen. De kardinaal bracht verslag uit van zijn recente China-reis. Volgens Vaticaan-watchers is de paus erg geïnteresseerd in de bevindingen van de kardinaal omdat het Vaticaan er al lang van droomt om diplomatieke betrekkingen aan de knopen met de Volksrepubliek.
Kardinaal Danneels bracht in maart een pastoraal bezoek aan China op uitnodiging van de ,,Chinese State Administration for Religious Affairs (SARA)''. Hij moest zijn reis onderbreken om tijdig terug te zijn voor de begrafenis van paus Johannes Paulus II in Rome.

De kardinaal had in Peking een twee uur durend gesprek met Ye Xiaowen, directeur van de SARA en met zijn voornaamste medewerkers. Danneels en zijn delegatie werden ook ontvangen door vice-premier Hui Lang-yu.

Beide gesprekken waren naar verluidt rustig, vriendschappelijk en toch zeer grondig, vrijmoedig en open. Discussiepunten uit het verleden werden niet vermeden, maar ze werden besproken met de duidelijke intentie misverstanden te overstijgen. ,,Stilzwijgen isoleert en leidt tot de dood. Dialoog daartegenover baart wederzijds begrip en leidt tot nieuw leven'' was één van de punten die kardinaal Danneels toen benadrukte. ,,Laat ons het verleden achter ons laten en naar de toekomst kijken'', voegde hij er aan toe.