Internet volgt Londen op de seconde
Foto: rr
BRUSSEL - De aanslagen in Londen zetten in geen tijd het internet in beweging. Weblogs, zoekmotoren en foto-albums stonden vanmiddag al volledig in het teken van wat er in Londen gebeurde.
12u35. Technorati, de zoekmotor die onder het moto ,,wat zoemt er door het web'' de weblogs doorzoekt, laat er geen twijfel over bestaan. Amper twee uur na de eerste berichten over de explosies was zoekterm nummer 1 al ,,London''. Om 15 uur verwezen zes van de tien zoektermen in de toptien naar de aanslagen.

Bloggers in en rond Londen grepen meteen naar hun klavier om hun eerste indrukken over de ramp weer te geven. Hun berichten werden al even snel omzoomd met reacties van surfers overal ter wereld die hun steun betuigenden en de Londenaars moed inspraken. Een mooi voorbeeld zijn de De London Metrobloggers. Zij geven een vrij persoonlijk beeld van wat er in Londen gebeurt. ,,All in all, though, people seem pretty calm, if a bit subdued. Which is good. There doesn't seem to be much panic. Helpfully.''

Vluchten was blijkbaar de reactie die meer dan één Londenaar bekroop: ,,Call me a coward if you like, but the first instinct was to get as far away from London as possible. And I was not alone. I have NEVER seen so many taxi's on the motorway heading west away from the city.''

Een andere blogger zit op het werk, hij kijkt door het raam en ziet dat de dingen niet hetzelfde zijn als op andere dagen. ,,Everyone milling about on the street has a cellphone to their head. Consequently, I'm unable to text or call anyone.''

Zorgen ook om de gewone dingen van het leven, bij heel wat bloggers. Deze blogster bijvoorbeeld,,Andrew is trying to get into London to get a visa sorted out, and can’t ‘cos of all the chaos, so he’s on his way back.''.

Herkenbaar-typisch is ook de blogger die vertelt hoe winkelende toeristen samen met Londenaars en pendelaars in een pub belanden en daar collectief naar BBC World kijken, door de barman geprojecteerd op de muur.

Even opmerkelijk als de snelle blogs, is de snelle update van Wikipedia, de on-line encyclopedie. De eerste post stond er al om 9u55, amper zes minuten na de berichten over de eerste explosies. Rond de middag hadden de 7/7 aanslagen er al een eigen bladzijde met een indrukwekkende hoeveelheid informatie. Van de telefoonnummers van alle betrokken hulpdiensten en status van het openbaar vervoer tot gelinkte overzichten van de reacties van wereldleiders.

Ook op Flickr, waar surfers hun foto's kunnen posten en groeperen onder hetzelfde thema, groeit het aantal foto's over de aanslagen exponentieel. Een van de meest tot de verbeelding sprekende foto's is genomen door ene Adam Stacey, met zijn mobiele telefoon. Op de foto is een volgepakte metrowagon te zien, net na één van de explosies. De kwaliteit is verre van goed, maar de suggestieve kracht enorm. Even sterk is de foto van een groep pendelaars die over de rails door een metrotunnel mooi in een rijtje de uitweg zoeken. Jammer genoeg zit er ook veel rommel in die fotoalbums. Zo vinden veel surfers het blijbaar interessant om foto's van televisiebeelden over de aanslagen on line te gooien. Een aparte mix van twee directe media, maar weinig relevant toch.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig