BRUSSEL - De touroperators die stadsreizen aanbieden naar Londen, kregen de laatste uren heel wat vragen van Belgen om hun reis naar een andere datum te verschuiven. Het gaat veelal om mensen die de volgende dagen naar de Britse hoofdstad wilden afreizen. Bij de grote touroperators is men flexibel en kunnen de wijzigingen veelal kosteloos gebeuren, de kleinere spelers doen nog geen beloftes. Annulatieverzekeringen helpen sowieso niet, het gaat hier om een geval van overmacht, luidt het bij de touroperators.
Er zijn momenteel een 500-tal Belgische toeristen in Londen. Touroperators trachten hen te bereiken, maar dat is niet evident. ,,Mensen die kiezen voor een citytrip, blijven normaal niet op hun hotelkamer'', illustreert Hans Van Haelemeesch van TUI. Het is dus ook nog niet duidelijk of er Belgische toeristen gewond zijn geraakt bij de aanslagen. TUI en Thomas Cook doen wel alle moeite om de reizigers te bereiken, en duidelijkheid te krijgen over hun toestand.

De volgende dagen waren er veel citytrips naar de Britse hoofdstad geboekt. Ruim 1.200 Belgen hadden tot zondag een reis geboekt naar Londen. Sinds de middag lopen de telefoontjes met de vraag om de reis te verleggen, binnen, geeft men bij de touroperators toe. ,,We proberen daar zo flexibel mogelijk op in te spelen'', luidt het bij Transeurope. Volgens woordvoerder Dominique Tanaka is het nog niet duidelijk of de klant kosteloos zijn boeking kan verplaatsen. ,,De betalingspolitiek van Eurostar kennen we nog niet, we verwachten voor de eerstvolgende dagen wel een geste. Met de hotels wordt geval per geval onderhandeld en in het slechtste geval moeten we de kosten op de klant verhalen''.

TUI en Thomas Cook doen een commercieel gebaar: alle reizigers die tot en met zondag een citytrip naar Londen hadden geboekt, krijgen de kans die kosteloos te verplaatsen naar een latere datum (tot einde oktober bij TUI).