Advocaat Saddam neemt ontslag
Ziad al-Khasawneh Foto: reuters
AMMAN - Een van de advocaten van Saddam Hussein, Ziad al-Khasawneh, heeft donderdag zijn ontslag ingediend. Volgens Al-Khasawneh, die leiding gaf aan het vanuit Jordanië opererende advocatenteam van de Iraakse ex-president, hebben Amerikaanse advocaten te veel invloed op de strategie die de verdediging zou moeten voeren en proberen zij hun Arabische vakgenoten te marginaliseren.
Het team dat de verdediging van Saddam voorbereidt, bestaat in totaal uit zeker 22 advocaten en 1.500 vrijwilligers in verscheidene landen. Al-Khasawneh zei dat hij de vrouw van Saddam, Sajida Hussein, telefonisch van zijn besluit op de hoogte heeft gebracht om zijn taken neer te leggen.

Volgens Al-Khasawneh is de oudste dochter van Saddam, Raghad, verantwoordelijk voor zijn besluit. De advocaat stelt dat Raghad Hussein, die nauw betrokken is bij de voorbereiding van de verdediging van haar vader, de voorkeur geeft aan Amerikaanse en niet-Arabische juristen omdat die een betere kans zouden maken om Saddam vrij te krijgen. Wanneer het proces tegen de Iraakse oud-president precies begint, is niet bekend.