REACTIES. ,,Barbaarse daden''
GLENEAGLES - De Londense burgemeester Ken Livingstone zegt in een eerste reactie dat de aanslagen in zijn stad een massamoord zijn, gepleegd door terroristen die erop uit zijn zoveel mogelijk mensen te vermoorden.
Livingstone is momenteel nog in Singapore waar hij gisteren Londens succesvolle poging om de Olympische Spelen naar de stad te halen, verdedigde. Hij vertrekt zo snel mogelijk naar Londen.

,,Er is een ding dat ik wil zeggen. Deze aanslagen waren niet gericht tegen de machtigen of presidenten en eerste ministers, maar tegen de gewone Londenaars.'' ,,Het is geen ideologie ofzelfs een pervers geloof, het is massamoord. We weten wat het doel is : Londen verdelen.''

De barbaarse aanslagen in Londen zijn een aanval tegen alle naties. Dat staat in een verklaring die de leiders van de G8 en de vijf opkomende industrielanden (Zuid-Afrika, China, Mexico, Brazilië en India) vandaag hebben opgesteld naar aanleiding van de aanslagen in de Britse hoofdstad. In de verklaring tonen de wereldleiders zich vastberaden om het terrorisme te bestrijden. ,,De terroristen zullen niet slagen'', zo staat in de verklaring te lezen.

Ondanks de aanslagen in Londen gaat de vergadering van de G8 in het Schotse Gleneagles gewoon voort. ,,De top afblazen zou het slechtst mogelijke signaal zijn.''

Bush

De Amerikaanse president George Bush heeft zijn veiligheidsdiensten bevolen extra waakzaam te zijn ,,nu onze mensen naar het werk gaan''. Bush heeft vanop de G8-Top contact gehad met de betrokken diensten in Washington.

Bush veroordeelt de aanslagen en vergelijkt ze met de G8-Top. ,,Hier hebben we mensen die werken om de armoede uit de wereld te helpen en die het milieu willen beschermen, aan de andere kant heb je mensen die onschuldigen willen doden.'' Volgens Bush zal ,,de ideologie van hoop en medeleven overwinnen op de ideologie van de haat''.

De voorzitters van de Europese Commissie en van het Europees Parlement hebben hun solidariteit en steun toegezegd aan de Britten, en hun medeleven betuigd met de families van de slachtoffers. Parlementsvoorzitter Josep Borrell spreekt over ,,barbaarse daden''.

Paus Benedictus XVI noemde de aanslagen in een telegram aan kardinaal Cormac Murphy O'Connor ,,barbaarse daden tegen de menselijkheid''.

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Jacques Rogge, heeft telefonisch zijn ,,sympathie en steun'' betuigd aan de Britse premier Blair en aan de Londense burgemeester Ken Livingstone.

Het IOC ziet echter geen enkel verband tussen de aanslagen en de beslissing om Londen de Spelen van 2012 te laten organiseren. ,,We hebben er bovendien alle vertrouwen in dat de Londense autoriteiten de veiligheid van de Spelen zullen garanderen'', aldus de woordvoerster van het IOC.

Ook de Franse president Jacques Chirac heeft de ,,volledige solidariteit van Frankrijk en van het Franse volk'' uitgedrukt ten aanzien van de Britse premier Blair, vanmorgen tijdens de G8-top in Gleneagles. Chirac sprak ook met de Franse eerste minister de Villepin, die in Parijs een spoedvergadering hield.

Navo-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer heeft de aanslagen in Londen ten zeerste afgekeurd. ,,Dergelijke schandalige misdrijven kunnen niet gerechtvaardigd worden'', zo luidde het. Hij roept de leden van de Navo op ,,samen te blijven vechten tegen het terrorisme.''

De Italiaanse president, Carlo Azeglio Ciampi, had het in een boodschap aan Queen Elizabeth II over de ,,woede en afkeer'' die de aanslagen bij de Italiaanse bevolking opriep. ,,Het Italiaanse volk staat aan de kant van de Britse bevolking, keurt de aanslagen af, veroordeelt het terrorisme en drukt haar medeleven met de onschuldige slachtoffers uit.''

Ook de Spaanse regering ,,veroordeelt deze wrede aanslagen'' en ,,uit haar solidariteit met de Londense bevolking, de regering, de autoriteiten en het Britse volk''.

Rusland doet hetzelfde. ,,Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken keurt de terroristische aanslagen, die slachtoffers hebben gemaakt in Londen, sterk af.''

De Nederlandse premier Balkenende is van mening dat de topontmoeting van de G8 moet doorgaan. ,,De aanslagen waren gepland op het moment dat wereldleiders afspraken maken over de aanpak van wereldwijde problemen als armoede en klimaatverandering. Het gesprek daarover moet doorgaan.'' ,,Het kabinet en de Nederlandse bevolking leven intens mee met allen die door deze afschuwelijke terreurdaden zijn getroffen. Terrorisme is een kwaad dat alle landen van Europa kan treffen. Krachtige samenwerking in de Europese Unie en wereldwijd is cruciaal om dit kwaad het hoofd te bieden.''

Ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül hekelt de terroristische aanslagen en belooft ,,de medewerking van zijn land in de strijd tegen het terrorisme''. Bij aanslagen in Istanbul op 15 en 20 november 2003 kwamen 63 mensen om het leven en raakten 750 anderen gewond. De aanslagen werden toen opgeëist door een Turkse beweging die banden heeft met Al-Qaeda.

Ook de Duitse regering uit haar ,,afkeer en woede'' ten aanzien van de aanslagen in het Londense stadscentrum, aldus Duits minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer.

Volgens de Iraakse president Jalal Talabani bewijzen deze aanslagen dat het terrorisme ,,een internationale plaag'' is. ,,Wat zich in Irak en in Londen heeft voorgedaan, kan in eender welk land gebeuren.'' Talabani riep enkele Arabische landen op hun hoede te zijn.

Reacties uit België

De Belgische premier Guy Verhofstadt heeft voor later vandaag spoedoverleg belegd over veiligheidsmaatregelen in Brussel.

PS-voorzitter Elio Di Rupo zegt verbijsterd te zijn over de aanslagen die Londen getroffen hebben en veroordeelt ze krachtig. Di Rupo drukt ook zijn steun en sympathie uit voor het Britse volk en meer bepaald voor de slachtoffers en hun families. ,,Ook al beschikken we nog maar over beperkte informatie, we constateren wel al de gruwel en de lafheid van de aanslagen die onschuldige slachtoffers hebben getroffen'', luidt het in zijn communiqué.

De PS-voorzitter besluit nog met te zeggen dat vrijheid en democratie het altijd zullen halen in onze samenleving.