Anja Hermans dagvaardt minister Onkelinx
Foto: rr
BRUSSEL - Anja Hermans heeft minister van Justitie Laurette Onkelinx gedagvaard in kort geding omdat ze vindt dat ze onrechtmatig wordt vastgehouden. De voormalige ALF-activiste was vrij onder voorwaarden maar werd opnieuw opgepakt omdat ze zich volgens de Commissie Voorwaardelijke Invrijheidstelling niet aan die voorwaarden had gehouden. Hermans zelf betwist dat.
De voormalige ALF-activiste uit Antwerpen, Anja Hermans (25), kreeg in 2002 vijf jaar cel - waarvan drie effectief - voor de aanslagen die ze pleegde met het Animal Liberation Front (ALF). Daarbij werd brand gesticht in hamburgerrestaurants en vleesbedrijven. Ook was ze betrokken bij de brandstichting in een wagen van een Antwerpse onderzoeksrechter. Ze kwam vervroegd vrij in oktober 2003 en verbleef een tijdje in een psychiatrische instelling.

Haar vrijlating was verbonden aan een hele reeks maatregelen. De Commissie Voorwaardelijke Invrijheidstelling in Gent oordeelde op 16 maart 2005 dat die voorwaarden niet werden nageleefd. Volgens haar advocaat zijn sommige van die voorwaarde echter ongrondwettelijk en zal zijn cliënte uiteindelijk langer dan haar effectieve straf in de cel zitten.

Volgens de advocaat belandde Anja Hermans opnieuw in de cel omdat ze haar relatie met een ex-gedetineerde verborgen hield voor haar justitieassistente en omdat ze niet vooraf met die assistente overleg pleegde over een eventueel lidmaatschap aan een vereniging.

,,In juni adviseerde het personeelscollege van de gevangenis in Brugge alvast positief voor haar vrijlating. Nu moet ze maanden wachten voor ze voor de commissie VI kan verschijnen. Ook daar protesteren wij tegen'', aldus haar raadsman. Het kort geding wordt op 9 augustus gepleit.

Op 28 juni werd ook ALF-er Geert Waegemans opnieuw opgepakt tijdens een protestactie aan de gevangenis van Dendermonde. Hij werd destijds samen met Hermans veroordeeld en probeerde eind juni te verhinderen dat twee eerder aangehouden ALF-leden opnieuw de gevangenis zouden worden binnengereden. Die twee, de 26-jarige Koen V.K. en de 21-jarige Stijn D.G., werden in mei aangehouden omdat zij een McDonalds-restaurant en een bontwinkel in Aalst opzettelijk hadden beschadigd.