38 doden door terreur in Londen
Mensen helpen slachtoffers op straat, nabij Tavistock square. Foto: reuters
LONDEN - Minstens 38 slachtoffers vielen er vanmorgen bij vier aanslagen in de Londense metro en op een dubbeldekker in de Britse hoofdstad. Dat zegt Brian Paddick van de Londense politie. Een onbekende groepering die zegt banden met Al Qaeda te hebben, heeft de aanslagen opgeëist.
Bij de eerste aanslag, om 8.51 uur lokale tijd op een metrostel tussen Aldgate en Liverpool Street, vielen 7 doden. Vijf minuten later vielen 21 doden bij een ontploffing in een metro tussen Russel Square en King's Cross. Om 9.17 uur lokale tijd kwamen 7 passagiers om bij een explosie in het metrostation aan Edgware Road.

Om 9.47 werd een dubbeldekkersbus opengereten aan Tavistock Square. Ook daarbij zouden drie doden gevallen zijn, waardoor het totaal aantal dodelijke slachtoffers voorlopig op 38 staat.

Blair terug

De Britse premier keerde terug van de G8-top in Schotland. Vanavond laat keerde hij terug naar Gleneagles.

Chaos

De bijna gelijktijdige explosies veroorzaakten een enorme chaos in de Britse hoofdstad. ,,Alles werd zwart en mensen doken in paniek onmiddellijk naar de grond'', zei de Zweedse Cornelia Berg. Zij was met de metro op weg naar Edgware Road toen ze achter haar trein een luide klap hoorde. ,,De wagon vulde zich snel met rook en veel mensen probeerden met paraplu’s de ramen in te slaan om lucht te krijgen. Een moeder met twee kleine kinderen zat naast mij en huilde wanhopig'', zei zij in een telefoongesprek met de krant Aftonbladet. Bij het verlaten van de trein zag zij afgerukte lichaamsdelen.

Bussen werden gebruikt om de gewonden naar ziekenhuizen te voeren en in een hotel werd een noodhulppost ingericht.

De Amerikaan Sean Barron (20) hielp bij Edgware Road gewonden verzorgen. ,,Een man vertelde mij dat de vloer van zijn trein helemaal weg was. Een andere man werd uit de trein geslingerd.''

Gary Lewis (32) beschreef de paniek in het station King’s Cross. ,,Mensen waren zwart van de roet en rook. Overal renden gillende mensen. Het was chaos.'' ,,Ze hebben het er vaak over in Londen, maar je denkt nooit dat het een keer echt gaat gebeuren'', zei Biage Arnold, medewerkster van de ondergrondse in Euston Station. ,,Gisteren waren we dolblij over de Olympische spelen, vandaag vragen wij ons af of het dit waard was'', zei haar collega Arvind Mavji.

Aanslag

Aanvankelijk werd gedacht aan een botsing tussen twee treinen of aan een probleem met de stroomtoevoer. Maar omdat er onmiddellijk ook berichten over explosies op bussen kwamen, werd het snel duidelijk dat de oorzaak sabotage of een terroristische aanslag was. Op één plek zijn in ieder geval sporen van explosieven gevonden.

Al Qaeda?

Volgens Arabische bronnen die doorgaans goed ingelicht zijn over Al Qaeda, zouden de aanslagen de handtekening dragen van deze terreurorganisatie. De ,,Geheime Groep van Al Qaeda'q Jihad in Europa'' eiste de aanslagen op en waarschuwde via een website Italië en Denemarken dat ze hun troepen uit Irak en Afghanistan moeten terugtrekken. Het Italiaanse persagentschap Ansa kreeg een gelijkaardige boodschap, maar voorlopig is het nog niet zeker dat deze berichten daadwerkelijk van Al Qaeda afkomstig zijn. De Londense politie had geen voorafgaande waarschuwing gekregen dat er een aanslag op til was, maar ze behandelt de zaak wel een terroristische daad. Voorlopig willen de ordediensten niet speculeren over wie er mogelijk achter de aanslagen zit. Er zijn ook nog geen arrestaties verricht.

Volgens een hoge Israëlische overheidsvertegenwoordiger was de Israëlische ambassade in Londen kort voor de explosies door de politie gewaarschuwd dat er mogelijk aanslagen gepleegd zouden worden in de stad. De Israëlische ambassadeur zei dat de ambassade is afgesloten. Niet ver van een van de plaatsen waar zich explosies voordeden werd een economisch congres gehouden waaraan de Israëlische minister van Financiën Benjamin Netanyahu zou deelnemen, aldus de zegsman.