BRUSSEL - De Europese Investeringsbank (EIB) kent de Groep Arcelor een lening toe voor de bouw van de inox-poot Carinox in Charleroi, een project waarbij 400 jobs worden gecreëerd.
Het akkoord voor de lening werd woensdag getekend in Luxemburg, op de zetel van de EIB, door EIB-voorzitter Philippe Maystadt en afgevaardigd bestuurder van Arcelor, Guy Dollé. De lening van 125 miljoen euro komt bovenop de 136 miljoen euro die de staalgroep in het project investeert. Arcelor is de belangrijkste staalproducent in Europa en Latijns-Amerika.

De nieuwe staalfabriek heeft een jaarlijkse capaciteit van een miljoen ton en wordt momenteel gebouwd op dezelfde site als de walserij van het bedrijf UGINE & ALZ, aldus nog de mededeling.

Door het project komen er 400 directe en indirecte permanente jobs vrij. ,,De investering draagt bij tot de economische ontwikkeling van de provincie Henegouwen, een regio waar weinig industriële investeringen gebeuren en waar het werkloosheidscijfer relatief hoog ligt'', aldus nog Arcelor en de EIB.

Door het project ,,wordt de concurrentiepositie van Arcelor versterkt en de Europese concurrentiepositie gehandhaafd'' in de groeiende sector van het roestvrij staal, aldus nog Maystadt.