Levenskwaliteit neemt af naarmate Belg ouder wordt
Foto: rr
BRUSSEL - Belgische mannen beginnen op 70 jaar te sukkelen met hun gezondheid en vrouwen op 55 jaar. Na die leeftijd lijkt de levenskwaliteit steeds meer af te nemen. Dat is de conclusie van een studie van de Christelijke Mutualiteiten die vandaag verscheen in de krant Le Soir.
Naarmate men ouder wordt daalt het aantal 'goede jaren'. Een man die vandaag 35 jaar oud is, zou gemiddeld nog 30 jaar in goede gezondheid kunnen leven. Volgens diezelfde statistieken leeft die man na zijn 65ste nog twaalf jaar in slechte gezondheid. Vrouwen van 35 hebben nog 31 jaren vol levenskwaliteit voor de boeg, maar moeten na hun 66ste nog 16,6 jaar leven met allerlei kwaaltjes.

Mannen sukkelen vanaf 65 jaar vooral met hun prostaat, hun te hoge bloeddruk en artrose. Die laatste twee aandoeningen zorgen ook bij vrouwen voor de voornaamste problemen en komen sinds 1997 steeds vaker voor.

Veertig procent van de gezinnen met 65-plussers kan de medische kosten die dit met zich meebrengt niet betalen. Die kosten bedragen gemiddeld 120 euro per maand bij de 65-plussers en 144 euro bij de 75-plussers.