BRUSSEL - De sociale spanningen bij de NMBS stijgen. Na de acties van afgelopen dinsdag in Hasselt en Aarlen, plant de socialistische vakbond ACOD volgende week nieuwe werkonderbrekingen in diezelfde stations.
Volgens ACOD-voorzitter José Damilot voert de spoordirectie de opsplitsing van de NMBS in twee dochterfilialen (infrastructuur en transport) door zonder met de personeelsafgevaardigden te overleggen.

,,Ik roep de spoorambtenaren op tot ongehoorzaamheid. De hervormingen die momenteel worden doorgevoerd houden absoluut geen rekening met de realiteit op het terrein'', stelt Damilot.

De vakbondsvoorzitter meent ook dat bepaalde maatregelen die op het terrein worden genomen risico’s inhouden, met name voor de veiligheid. Volgens de vakbondsman worden die problemen veroorzaakt door de beslissing om de NMBS op te splitsen in twee dochterondernemingen (infrastructuur en transport).

Volgens Damilot beschikt de centrale holding van de NMBS ook niet over voldoende verregaande macht om de actie in beide dochterondernemingen te coördineren.