The Human League en Zornik naar Marktrock
LEUVEN - Het Leuvense stadsfestival Marktrock pakt voor zijn 23ste editie uit met een mix van jong geweld en gevestigde waarden. Nieuwe namen op de affiche, die woensdagavond in Leuven werd voorgesteld, zijn The Human League en Zornik. In totaal treden 68 groepen op.
,,De eightiesband Human League bewees onlangs in de Brusselse Botanique dat ze er opnieuw staat,'' zegt programmator Johan Vansina. De Britten staan geprogrammeerd op de eerste festivaldag, zaterdag 13 augustus, op de Oude Markt. Headliners op die avond zijn Vaya Con Dios en het Schotse Texas.

Op zondag 14 augustus krijgen de Belgische groepen Stash, Arsenal en Zornik een plaats op de affiche. Voor de gelegenheid is een 'Marktrock Tribute Band' op touw gezet als een hommage aan de vorig jaar overleden Jokke Kerkhofs, een van de drijvende krachten achter het festival. De gelegenheidsband bestaat uit vier muzikanten die Kerkhofs goed kenden, onder meer drummer Dirk Jans en toetsenist Jan Hautekiet. Zij krijgen het gezelschap van een aantal zangers, wiens namen vooralsnog een geheim blijven. De zondag wordt afgesloten door de Freestylers en de Nederlandse DJ Tiësto.

Nieuwe naam op maandag is de Britse soulbelofte Beverley Knight. Headliners zijn Michael Franti & Spearhead en Craig David.

De toegangsprijs voor de Oude Markt is zoals vorig jaar 15 euro. De zijpodia in de stad zijn gratis. De festivalganger kan er onder meer Janez Detd, Coco Jr and the All Stars, The Selecter, Swinnen, Peter Evrard, The Kids en Dirk Blanchart aan het werk zien.

Voor de kinderen is er in de programmatie plaats voorzien op de Vismarkt met Wazzda op zaterdag, de opvolger van de W817-band van Ketnet, en Xink op zondag, de tienerpunkband die vorig jaar een opgemerkte passage maakte op het De Layensplein.

Op het festivalcircuit zullen dit jaar grote fotodoeken te bewonderen zijn met foto’s uit het festivalarchief van Marktrockfotograaf Stef Gilissen.