Amerikaanse journaliste achter tralies voor bronbescherming
Foto: ap
WASHINGTON - De Amerikaanse journaliste Judith Miller, reporter bij The New York Times, moet de cel in omdat ze weigert de naam van een bron prijs te geven. Via die bron kwam ze achter de identiteit van de CIA-agente Valerie Plame. De rechter wil Miller met de celstraf tot een bekentenis dwingen. Ze kan vier maanden vastzitten. Ze heeft nooit over de zaak geschreven. Andere journalisten deden dat wel. Zeker één van hen gaat vrijuit door zijn bron wel te noemen.
Het Witte Huis zou de naam van Plame bewust gelekt hebben als wraak op haar man, oud-ambassadeur Wilson. Die had het beleid van Bush fel bekritiseerd.

,,Een donkere dag voor de persvrijheid''

De organisatie Reporters Zonder Grenzen (RSF) sprak gisteren van ,,een donkere dag voor de persvrijheid''. De beslissing van de rechter om Miller een gevangenisstraf op te leggen is een ,,ongehoord, absurd en buitenproportioneel vonnis tegenover een journaliste die slechts een voorrecht van haar beroep heeft gerespecteerd'', aldus RSF in een persbericht.

,,Dit is een donkere dag voor de persvrijheid in de Verenigde Staten en wereldwijd'', aldus de Franse organisatie, die spreekt van een ,,schending van het internationaal recht'', een ,,gevaarlijk precedent'' en een ,,zeer slecht signaal van de Verenigde Staten naar de rest van de wereld''.

Reporters Zonder Grenzen roept het Amerikaans Congres op om zo snel mogelijk de wetsvoorstellen aan te nemen die aan journalisten het recht op geheimhouding van bronnen op federaal niveau toestaan.