MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag gezegd dat zijn land geen concessies doet in de strijd tegen de Tsjetsjeense rebellen die volgens Rusland door internationale terreurbewegingen gesteund worden. Poetin deed zijn uitspraak naar aanleiding van de dubbele bomaanslag die zaterdag op een rockfestival buiten Moskou aan vijftien mensen het leven kostte.
,,Vandaag kunnen we, na de recente reeks terreurdaden, stellen dat de bandieten die in Tsjetsjenië actief zijn niet zomaar banden hebben met internationale terreurorganisaties, maar integraal deel uitmaken van het wereldwijde netwerk - misschien wel het gevaarlijkste deel ervan'', aldus Poetin, die enkele uren voor de aanslagen zijn handtekening had gezet onder een decreet dat bepaalt dat er op 5 oktober verkiezingen in Tsjetsjenië gehouden moeten worden.

,,Geen enkel land ter wereld buigt voor terroristen. Rusland ook niet. We moeten ze uit de kelders en grotten waar ze zich verschuilen halen en ze vernietigen'', zei Poetin volgens het persbureau Interfax. De harde woorden weerspiegelen het rigoureuze standpunt dat Poetin al inneemt sinds de Russische troepen in 1999 een tweede offensief in Tsjetsjenië begonnen.

Het Kremlin weigert te onderhandelen met de rebellen. Volgens mensenrechtenactivist Lev Ponomariov moedigt dat de ,,ultraradicalen'' alleen maar aan. ,,Red de levens van tientallen, honderden toekomstige slachtoffers van menselijke bommen - eis vreedzame onderhandelingen met rebellenleider Aslan Maschadov'', schreeft Ponomariov maandag in een open brief aan Russische politici.