LA FERTE-SOUS-JOUARRE - De Australiër Baden Cooke (FDJeux.com) heeft de tweede tourrit, van Ferté-sous-Jouarre naar Sedan, gewonnen. Hij haalde het in een massasprint van Jean-Patrick Nazon en Jaan Kirsipuu. De gele trui blijft om de schouders van Bradley McGee, de ploegmaat van Cooke.
De etappe werd gekleurd door een monsterontsnapping van de Fransen Lilian Jégou en Frédéric Finot. Zij gingen na 5 kilometer al aan de haal en wisten een voorsprong van een kleine 12 minuten bij elkaar te fietsen. Na een honderdtal kilometer zakte die voorsprong echter snel, onder meer door een valpartij van Jégou. Met nog meer dan 50 kilometer te gaan, moest Jégou zijn medevluchter uiteindelijk definitief laten gaan. Finot vocht voor wat hij waard was en haalde het bijna, maar een jagend peloton liep hem op enkele kilometers van de finish weer in.

Een massasprint was het logische gevolg. Bradley McGee probeerde het van ver, maar Baden Cooke toonde zich uiteindelijk de snelste, voor de Fransman Jean-Patrick Nazon en de Est Jaan Kirispuu.

Tyler Hamilton toch gestart

De Amerikaan Tyler Hamilton (CSC) is vanmorgen dan toch gestart. Hamilton raakte gisteren geblesseerd bij een massale valpartij. De breuk aan het rechtersleutelbeen bleek niet zwaar te zijn en het been is niet verschoven. Toch lijkt het onmogelijk voor de vroegere luitenant van Lance Armstrong om zijn kansen naar behoren te verdedigen.

Ook de Italiaan Fabio Baldato, geraakt aan de hand, en de Fransman Jimmy Casper, die een steunverband rond de nek moet dragen, verschenen aan de start.

Twee slachtoffers van de valpartij, de Amerikaan Levi Leipheimer en de Nederlander Marc Lotz, allebei Rabobank, moesten wel opgeven.

Uitslag (La Ferté-sous-Jouarre en Sedan, 204,5 km)
1. Baden Cooke (Aus/FDJ) 5u06:33. (gem.: 39,928 km/u)
2. Jean-Patrick Nazon (Fra/DEL) zelfde tijd
3. Jaan Kirsipuu (Est/A2R)
4. Erik Zabel (Dui/TEL)
5. Thor Hushovd (Noo/C.A)
6. Robbie McEwen (Aus/LOT)
7. Paolo Bettini (Ita/QST)
8. Stuart O'Grady (Aus/C.A)
9. Fred Rodriguez (VSt/VIN)
10. Mikel Artetxe (Spa/EUS)

Rangschikking
1. Bradley McGee (Aus/FDJ) 8u58:28.
2. David Millar (GBr/COF) 0:04.
3. Baden Cooke (Aus/FDJ) 0:04.
4. Haimar Zubeldia (Spa/EUS) 0:06.
5. Jan Ullrich (Dui/BIA) 0:06.
6. Jean-Patrick Nazon (Fra/DEL) 0:06.
7. Victor Hugo Pena (Col/USP) 0:10.