DUINKERKE - Er zullen tijdens de Ronde van Frankrijk, zoals eerder was aangekondigd, geen acht EPO-testen per dag uitgevoerd worden. Dat zei de Franse minister van Gezondheid Marie-George Buffet in een interview met het Duitse magazine Der Spiegel. Een capaciteitsgebrek ligt aan de basis van deze beslissing.
Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc spreekt minister Buffet tegen. "Elke dag worden acht renners op EPO gecontroleerd: de ritwinnaar, de leiders in de verschillende klassementen en enkele uitgelote renners."

"We hadden beslist gemiddeld acht testen per dag uit te voeren maar eerlijk gezegd, dat zal niet lukken", zegt Buffet. "Niet alleen voldoet de capaciteit van de labaratoria niet. De proeven moeten bovendien onder strikte voorwaarden gedaan worden. Dat vraagt tijd en we kunnen de renners niet de hele avond laten wachten."

Er zijn in Europa slechts twee instituten in staat EPO in de urine op te sporen: Parijs, waar de methode ontwikkeld is, en Lausanne. Als eerste sportbond te wereld heeft de Internationale Wielerunie (UCI) de Franse methode op 1 april officieel ingevoerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in