LISSABON - Het bezit en de consumptie van drugs voor persoonlijk gebruik, zonder onderscheid tussen soft- en harddrugs, zijn geen strafbare feiten meer in Portugal. Het parlement heeft gisteravond een wetsontwerp aangenomen dat behandeling tegen verslaving verkiest boven een strafrechterlijke sanctie.
Het ontwerp werd goedgekeurd door socialisten, communisten en groenen. De productie en trafiek van drugs zullen evenwel zwaar bestraft worden. Personen die betrapt worden met een hoeveelheid drugs die "kleiner is dan het gemiddelde individuele verbruik tijdens een periode van tien dagen" hebben nog steeds een overtreding begaan, maar worden niet meer vervolgd.

De identiteit van betrapte personen wordt evenwel doorgespeeld aan een "commissie ter afrading van verslavende middelen". Deze commissie, die afhankelijk is van het ministerie van Volksgezondheid, moet vaststellen of de gebruiker een verslaafde is. Indien de verslaving vaststaat, moet de gebruiker zich onderwerpen aan een twee jaar durend ontwenningsprogramma.