VDB buiten levensgevaar
MILAAN - Wielrenner Frank Vandenbroucke is 'buiten levensgevaar' en 'bij bewustzijn'. Dat verklaarde Ivan de Paolis, de persverantwoordelijke van het Italiaanse wielerteam Acqua e Sapone donderdag. Vandenbroucke werd woensdag na een zelfmoordpoging in het ziekenhuis van het Italiaanse Magenta opgenomen.Hij zou een overdosis medicijnen geslikt hebben.
'Frank is bij bewustzijn en verkeert niet in levensgevaar', zei de Paolis aan het Franse persagentschap AFP. Palmiro Masciarelli, de manager van Acqua e Sapone, sprak al met hem aan de telefoon. 'Frank voelt zich in de steek gelaten', verduidelijkte de Paolis. 'Zijn vrouw heeft hem verlaten en hij leeft alleen.'

Vandenbroucke, die in de omgeving van Milaan woont, kwam dit seizoen nog niet veel in actie. In februari werd hij geopereerd aan de knie, wat hem deelname aan de voorjaarsklassiekers en later ook aan de Ronde van Italië kostte.

Sinds 2000, het jaar na zijn knappe zege in Luik-Bastenaken-Luik, kende het wielerbestaan van VdB meer diepte- dan hoogtepunten. Naast heel wat fysiek leed raakte hij betrokken in een dopingzaak waarvan de nasleep nu nog altijd voortduurt. Bovendien kampte hij geregeld met depressies. Hij werd profrenner in 1994 en won 51 wielerwedstrijden.

'Het ging helemaal niet goed met Frank, ik wist echt niet hoe ik hem nog kon helpen', verklaarde sportpsycholoog Jef Brouwers aan de VRT. 'Alles was verloren voor hem. Zijn knieproblemen speelden hem serieus parten. Hij kon niet rijden zoals het hoort en ook de dokters wisten niet wat de oplossing was. De voorbije dagen ging het van kwaad naar erger met Frank. Volgens hem was alles verloren. Ook in zijn privéleven ging het niet goed.'

Vandenbroucke is nog steeds in dienst bij de Italiaanse wielerploeg Aqua & Sapone. Zijn laatste grote overwinning dateert van 1999, toen won hij Luik-Bastenaken-Luik.

Manager geeft geen commentaar

Paul De Geyter wilde donderdag niet veel kwijt over de zelfmoordpoging van Vandenbroucke. 'Ik wens hieromtrent geen commentaar te geven. Het enige dat ik kwijt wil is dat ik Frank recentelijk nog aan de telefoon had', stelde de manager en vertrouwensman van de veelgeplaagde renner.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in