Twee personen opnieuw vrijgelaten na huiszoekingen in wielermilieu
KORTRIJK - Bij een tiental huiszoekingen in Vlaanderen en Wallonië, zowel bij renners als bij verzorgers, is donderdagmorgen een grote hoeveelheid verboden producten gevonden. Dat heeft het parket van Kortrijk bevestigd op een persconferentie. Een van de verzorgers die bij het onderzoek betrokken zijn is Johan Molly, verzorger bij Quick.Step-Innergetic. Hij zou intussen alweer vrijgelaten zijn.
Twee personen die donderdagmorgen werden meegenomen voor verhoor na de reeks huiszoekingen, zijn inmiddels weer op vrije voeten. Dat bevestigt het parket van Kortrijk. Het parket wil de namen niet vrijgeven. Uit goed ingelichte bron kon Belga vernemen dat Johan Molly, de door andere media genoemde verzorger van QuickStep-Innergetic, één van de twee vrijgelaten personen is, al wil het parket dat niet bevestigen.

In totaal werden dertien personen verhoord. Behalve Molly, die voorheen voor Cofidis werkte, zou het nog gaan om ex-renner David Windels, die eerder al uit de biecht klapte in de dopingzaak rond veearts Landuyt. Ook ex-renners Rik C., Pierre H. en Patrick S. zouden bij de dertien horen, net zoals huidig amateur-wielrenner Kevin C.

‘Dat de twee personen opnieuw konden beschikken, betekent niet automatisch dat hen niks ten laste kan worden gelegd’, zegt parketwoordvoerder Tom Janssens. ‘Mogelijk heeft de onderzoeksrechter (Marc Allegaert, die ook het onderzoek Landuyt/Museeuw voerde, nvdr) een afweging gemaakt en oordeelde hij dat ze voorlopig niet meer verhoord moesten worden.’

Huiszoekingen in verschillende arrondissementen

Een derde persoon wordt vrijdag voor de onderzoeksrechter geleid. Omdat er enkele huiszoekingen gebeurden in andere arrondissementen, heeft het gerecht niet 24 maar 48 uur de tijd om te beslissen of die personen al dan niet worden aangehouden. Over het lot van de tien andere betrokkenen kan het parket nog geen uitsluitsel geven.

Een volledige lijst van de huiszoekingen is niet gekend, maar intussen raakte wel bekend dat er onder meer in Fleurus, Harelbeke, Houthulst, Roeselare en Geluwe werd binnengevallen. In Geluwe gebeurde dat bij een 37-jarige man die vorig jaar nog reed als eliterenner zonder contract.

In Harelbeke zou de huiszoeking gebeurd zijn bij David Windels. Windels kwam op de voorgrond toen de zaak rond veearts José Landuyt losbarste. Hij beschuldigde de veearts er toen van dat hij hem destijds als renner verslaafd maakte aan verdovende middelen. In 1997 werd hij door de Kortrijkse rechter veroordeeld voor handel in amfetamines.

Dedecker

De huiszoekingen zijn een gevolg van het dossier dat senator Jean-Marie Dedecker in september vorig jaar aankaartte bij toenmalig hormonenmagistraat Johan Sabbe. Het onderzoek werd aan het parket van Kortrijk gegeven omdat een aantal van de personen die in dat dossier genoemd worden in de regio wonen. Sindsdien zijn er diverse onderzoeksopdrachten gebeurd. Ook dit keer werd het telefoon- en sms-verkeer van de verdachten nauwkeurig geanalyseerd.

Dat de huiszoekingen gebeurden kort voor de federale verkiezingen, is een beslissing die het gerecht autonoom heeft genomen. ‘Wij zijn geen promoteam van Jean-Marie Dedecker’, benadrukte parketwoordvoerder Tom Janssens.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in