Alle verdachten Swissair-proces vrijgesproken
BÜLACH - Alle negentien beklaagden in het strafproces rond de vroegere Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair zijn donderdag vrijgesproken door de rechtbank in Bülach. Ze stonden terecht voor onder meer slecht bestuur en misbruik van positie. De beklaagden krijgen ook aanzienlijke schadevergoedingen.
Het was het grootste strafproces in de Zwitserse economische geschiedenis. Mario Corti, de laatste voorzitter van de raad van bestuur van Swissair, liep volgens waarnemers vooraf de meeste kans om gestraft te worden. Hij riskeerde 28 maanden gevangenis, waarvan zes effectief en een boete van 1,08 miljoen Zwitserse frank (675.000 euro). Ook hij werd vrijgesproken en krijgt een schadevergoeding van zowat 600.000 Zwitserse frank (375.000 euro).

De andere beklaagden krijgen schadevergoedingen van 100.000 tot 300.000 Zwitserse frank. 'We verwachtten wel vrijspraken, maar geen schadevergoedingen', reageerde een vakbondsverantwoordelijke van het cabinepersoneelvan Swissair. 'De som van de schadevergoedingen overstijgt het miljoen Zwitserse frank'.

Ook in België werd het proces gevolgd: de teloorgang van Swissair in de herfst van 2001 sleurde de Belgische dochter Sabena mee in de val. Het strafproces wordt gevolgd door een burgerlijk proces, waarbij de Belgische staat en de curatoren van het failliete Sabena zich hebben aangesloten.