RIGA - Het parlement van Letland heeft woensdag een wet aangenomen die het mogelijk maakt dat de namen van 4.500 mensen bekend worden gemaakt die in het verleden als informant voor de Russische geheime dienst KGB hebben gewerkt. De KGB-dossiers zijn tot dusver geheim. Ze worden sinds 1994 wel gebruikt om mensen met een KGB-verleden uit overheidsfuncties te weren.
Het overgrote deel van de KGB-archieven is na de val van de Sovjet-Unie overigens mee terug naar Moskou genomen, zodat de informatie over de samenwerking van Letlanders met de geheime dienst verre van compleet is. De achtergebleven dossiers bevatten alleen gegevens over informanten die actief waren in 1991. Een eerdere versie van de wet is door president Vaira Vike-Freiberga teruggestuurd.

Al sinds 1994 kunnen Letten hun eigen dossier inzien. De lijst met namen wordt op zijn vroegst in 2007 gepubliceerd, om de parlementsverkiezingen van november niet te beïnvloeden en om mensen die menen dat zij ten onrechte op de lijst staan, in de gelegenheid te stellen verhaal te halen bij de rechtbank. Vike-Freiberga heeft de eerste versie van de wet verworpen omdat daar niet duidelijk in stond wie toegang zou krijgen tot de dossiers.

Vertegenwoordigers van de Russisch-sprekende minderheid in Letland hebben geprotesteerd tegen de publicatie van de namen. Het Letse parlement nam het wetsvoorstel echter met ruime meerderheid van 59 tegen achttien stemmen aan. Als de president het plan opnieuw vetoot, kan dat tweede veto met een tweederde meerderheid in het parlement ongedaan worden gemaakt.