Christian Van Buggenhout ontheven als Sabena-curator
BRUSSEL - Christian Van Buggenhout is met nagenoeg zijn hele curateleteam ontheven uit zijn functie als curator van het failliete Sabena. Dat heeft de handelsrechtbank van Brussel beslist.
Aan de basis lag een conflict met de rechter-commissaris die door de rechtbank is aangesteld om de afwikkeling van het faillissement op te volgen, zo meldt de nieuwsdienst van de VRT. Van Buggenhout zelf was woensdagavond niet meer bereikbaar voor commentaar.

Volgens de VRT zou de rechter-commissaris onvoldoende antwoorden hebben gekregen over het gebruik van een Visa-kaart, een reis naar Arizona en opdrachten voor bevriende bedrijven door de curator. Die bevestigt tegenover de VRT dat er een conflict was en dat samenwerken met de rechter-commissaris niet langer mogelijk bleek. Luchtvaartmaatschappij Sabena ging in november 2001 failliet. Van Buggenhout was dus al jarenlang curator in een van de grootste faillissementen uit de Belgische geschiedenis. De voorbije jaren wikkelde hij een groot deel van de procedure af: de handling- en catering-activiteiten van Sabena werden verkocht, net als de hotels en twee Airbussen. Sabena Technics kwam in Franse handen. Ook het personeel kreeg een groot deel van de vergoedingen waar het recht op had. De Brusselse handelsrechter besliste woensdag om één curator te laten aanblijven en stelde vier nieuwe curatoren aan. Zij zullen onder meer het proces tegen Swissair moeten behandelen.