Zabriskie wint tijdrit, Gilbert blijft leider
Foto: belga/afp
BOURG-DE-PEAGE - Wat verwacht werd, is ook uitgekomen. Na de proloog zondag heeft David Zabriskie (Team CSC) ook de echte tijdrit in de Dauphiné Libéré gewonnen. De Amerikaan overklaste woensdag zijn tegenstanders over 43 km: Floyd Landis op 53 seconden, Levi Leipheimer op 1:17 en George Hincapie op 1:35.
Opvallend: de top-4 is volledig Amerikaans gekleurd. Philippe Gilbert (FdJ) maakte een verbazend goede beurt. In de leiderstrui finishte hij op de zestiende plaats voor Alexandre Vinokourov zelfs en op 2:40 van Zabriskie.

De jonge Waal begint donderdag met een voorsprong van 2:47 op de dubbele chronowinnaar in deze Dauphiné aan de beklimming van de Mont Ventoux. ,,Met de vaste wil om er ook op die mythische berg het beste van te maken", aldus de 23-jarige Belg.

,,Vorig jaar verloor ik een kwartier, maar toen reed ik relax naar boven. Nu zal ik proberen de klassementsrijders zo lang mogelijk te volgen. Ik verwacht dat ze elkaar in de haren zullen vliegen en dat ik voor mijn eigen tempo zal moeten kiezen. Want het heeft geen zin om me hier ’piepedood’ te rijden op minder dan vier weken voor de start van de Tour, de belangrijkste opdracht van het seizoen. Een hele belevenis zal het worden, de Mont Ventoux oprijden in de leiderstrui. Wie weet kan ik mijn leiderstrui niet nog een dag langer behouden."

Naast Philippe Gilbert was het bij de Belgen ook uitkijken naar Stijn Devolder met het oog op zijn Tourselectie. Een goede beurt maakte de winnaar van de tijdrit van de Ronde van België niet. Met een 29ste plaats op meer drie minuten van winnaar Zabriskie krijg je iemand als Johan Bruyneel niet overtuigd. Devolder zal straks in de bergen voor mirakels moeten zorgen.