Gorbatsjov koopt belang in Russische krant
Michail Gorbatsjov Foto: rr
MOSKOU - De voormalige sovjetleider Michail Gorbatsjov heeft samen met zijn zakenpartner Aleksandr Lebedev een belang van 49 procent gekocht in de krant Novaja Gazeta.
Gorbatsjov zegt de krant niet te willen gebruiken om persoonlijke politieke of commerciële doelen na te streven, maar de aandelen slechts gekocht te hebben om de ontwikkeling van de krant te steunen, hetgeen in het belang van de Russische democratie zou zijn.

Hoofdredacteur Dmitry Moeratov zei dat de betrokkenheid van Gorbatsjov en Lebedev, een rijk zakenman, parlementslid en vooraanstaand corruptiebestrijder, de onafhankelijkheid van de krant in de toekomst zal garanderen. Novaja Gazeta is gespecialiseerd in onderzoeksjournalistiek en volgt met name de corruptie in het overheidsapparaat en het beleid van het Kremlin in de Zuid-Russische deelrepublieken op de voet.

De drie televisiezenders die in Rusland nationaal bereik hebben, zijn in handen van de staat en besteden vooral veel (positieve) aandacht aan president Vladimir Poetin en het Kremlin. Daarnaast is een aantal grote kranten recentelijk overgenomen door Kremlin-gezinde personen.