Marktleider past trouwboekjes aan
BRUGGE - De Grafische Groep Vanden Broele uit Brugge, marktleider in de productie van trouw- en partnerschapboekjes in de Benelux, is klaar om zijn boekjes voor partners van hetzelfde geslacht aan te passen aan de nieuwe adoptiewet.
Die wet voorziet dat holebi-koppels kinderen kunnen adopteren. Een lesbisch koppel uit Kortrijk klaagt aan dat hun trouwboekje geen gezinspagina’s bevat. Zowel Vanden Broele als Kortrijk verweren zich. ,,Wij leveren al jaren de trouwboekjes aan meer dan 400 gemeenten in binnen- en buitenland'', zegt Sandra Van Hauwaert, communications manager van Vanden Broele.

,,Tot 2003 bestond in ons assortiment maar één type trouwboekje voor België. Het boekje was exclusief samengesteld voor heterokoppels. Naar aanleiding van de legalisatie van de partnerschapregistratie en huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht werden de holebi-binnenwerken ingevoerd. Deze aangepaste binnenbladzijden kwamen er op vraag van een honderdtal gemeentebesturen die op hun beurt de vraag van verschillende holebi-koppels hadden gekregen.''

Kinderen

Het huidige boekje voor holebi’s bevat geen pagina’s om kinderen in te schrijven en de bijbehorende wetteksten over naamgeving, erkenning en adoptie. Volgens Vanden Broele werden de pagina’s geschrapt om de holebi’s niet telkens te confronteren met de beperkingen van hun partnerschapregistratie of huwelijk.

,,Uiteraard zal deze situatie over enkele maanden achterhaald zijn door de nieuwe wetgeving'', zegt Van Hauwaert. ,,Dan zullen we een nieuw binnenwerk voorzien waarin de registratie van kinderen wel zal kunnen.''

Volgens burgemeester Stefaan De Clerck van Kortrijk is er niets onwettig aan de holebi-boekjes. Als reeds gehuwde holebi-koppels straks kinderen adopteren, kunnen ze, zoals wettelijk voorzien is, een nieuw trouwboekje krijgen met daarin de nieuwe rechten en plichten, klinkt het.