BRUSSEL - De Belgische plantageholding Sipef trekt zich volledig terug uit Brazilië. De projecten die Sipef sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw in het Zuid-Amerikaanse land heeft opgestart, hebben niet het gewenste rendement opgeleverd, zegt financieel directeur François Van Hoydonck.
,,Netto hebben zij ons waarschijnlijk over een periode van twintig jaar een kleine 10 miljoen euro gekost.'' Net als veel Europese bedrijven trok ook Sipef in de jaren zeventig naar Brazilië, dat als het ,,beloofde land'' werd beschouwd. Sipef startte er twee rubberprojecten op, maar al snel bleek dat de plantages zuiver agronomisch niet het gewenste rendement leverden.

Sipef heeft besloten te focussen op de productie van palmolie en rubber in Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea. De activiteiten in Brazilië hebben nooit meer dan enkele procenten uitgemaakt van de totale omzet van Sipef. ,,De productiviteit was steeds heel beperkt. Bovendien was het constant vechten omdat de verhoopte rendementen niet werden behaald'', stelt Van Hoydonck.

Het Braziliaanse avontuur is uiteindelijk geen rendabele zaak geworden voor Sipef. De groep zal nog wat recupereren, maar Brazilië heeft Sipef netto naar schatting een kleine 10 miljoen euro gekost over een periode van twintig jaar.