Rumsfeld publiekstrekker op tentoonstelling in Bagdad
Foto: ap
BAGDAD - In Bagdad wordt maandag een tentoonstelling geopend van schilderijen die de Iraakse woede jegens de Amerikaanse bezetters symboliseren en de belangrijkste publiekstrekker is een omstreden stuk waarop de Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld staat afgebeeld.
Schilder Muayad Muhsin raakte geïnspireerd door een foto van een zittende Rumsfeld in een vliegtuig met gestrekte benen en de zolen van zijn legerschoenen wijzend naar de kijker. ,,Het symboliseert de zielloze Amerikaanse macht en arrogantie'', zegt de 41-jarige Irakees, die woedend is omdat drie jaar na de Amerikaanse invasie zijn land verdeeld is en gruwelijkheden de dagelijkse praktijk zijn.

Muhsin en veel andere Irakezen zien naast president George Bush Rumsfeld als de belangrijkste architect van de Amerikaanse militaire acties in Irak. De pose van Rumsfeld - de schoenzolen tonend - wordt in de Arabische wereld als zeer beledigend ervaren en volgens de schilder spreekt uit de opstelling van Rumsfeld in het algemeen dat de Amerikanen het hoe dan ook bij het rechte eind denken te hebben en zich niets van de rest van de wereld aantrekken.

Saddam

De schilder is fel tegen de Amerikaanse aanwezigheid in zijn land, maar moet evenmin iets van de verdreven president Saddam Hoessein hebben. Hij werd gedwongen tegen Iran te vechten in de oorlog van 1980-1988 en werd al een dag nadat hij uit het Iraakse leger ontslagen was weer teruggeroepen voor de inval in Koeweit in 1990.

De beste jaren van zijn leven heeft Saddam van hem afgenomen, zegt Muhsin. Na de val van Saddam kwamen echter de Amerikanen. Die kwamen volgens de schilder aanzetten met mooie verhalen en een brede glimlach, maar hebben Irak in een nachtmerrie gestort.