Halve finales bij mannen is topaffiche
Rafael Nadal Foto: afp
Met zijn makkelijke zege (6-2, 6-2, 6-3) tegen de Fransman Julien Benneteau (ATP-95) vervoegde de Kroaat Ivan Ljubicic (ATP-4) als vierde reekshoofd zijn drie hoger geplaatste collega’s bij de laatste vier in het mannen enkelspel op Roland-Garros. Dat gebeurde op het Parijse gravel voor het laatst in 1985.

In de halve finales op vrijdag staat Ljubicic tegenover de Spaanse titelverdediger Rafael Nadal, tweede reekshoofd en nummer twee van de wereld. De andere halve finale gaat tussen ’s werelds nummer één Roger Federer en de als derde geplaatste Argentijn David Nalbandian (ATP-3).

Voor de 27-jarige Ljubicic is het ook de eerste keer dat hij de halve finales van een grandslam bereikt. Ondanks uitstekende resultaten op het ATP-circuit kwam hij tot voor dit jaar nooit verder dan de derde ronde in grandslams. In januari in de Australian Open bereikte hij voor het eerst de kwartfinale, nu in Parijs zet hij dus nog een stapje verder.

De Spanjaard Rafael Nadal, het tweede reekshoofd, plaatste zich door de opgave van de Serviër Novak Djokovic bij 6-4 en 6-4 in het voordeel van Nadal. Ivan Ljubicic, haalde het in drie korte sets met 6-2, 6-2, 6-3 in 2 uur en 13 minuten van de Fransman Julien Benneteau (ATP-95).

Rafael Nadal is verrast door de opgave van Djokovic. ,,Ik zag dat hij in de tweede set problemen had, maar hij speelde heel goed. Door zijn problemen verloor ik even mijn concentratie in de tweede set. Elke keer hij opsloeg, greep hij met zijn hand naar zijn rug om nadien gewoon verder te spelen. Ik heb er vertrouwen in. Ik speel alsmaar beter. Ik had enkel problemen met mijn opslag, voor de rest liep het goed."

De 19-jarige Djokovic gaf er de brui aan na 1 uur en 54 minuten, en na drie punten in de derde set. Djokovic had pijn aan de rug, en kon naar eigen zeggen niet meer aan de volle 100 procent spelen. In de tweede set had hij ook licht zijn enkel verzwikt. Nadal had de wedstrijd gedomineerd in de eerste twee sets.