VN-politiemacht gaat orde handhaven in Oost-Timor
Bij het geweld in Oost-Timor zijn de afgelopen maand al zeker dertig doden gevallen. Foto: EPA
DILI - De komende twee jaar zal een door de Verenigde Naties geleide politiemacht de orde helpen handhaven in Oost-Timor. Dat heeft de Oost-Timorese minister van Buitenlandse Zaken en Defensie José Ramos-Horta woensdag gezegd. De minister zei tegen het persbureau Associated Press dat de VN de samenstelling van de politiemacht volgende week zullen bespreken en dat de agenten waarschijnlijk binnen drie maanden kunnen worden ingezet.
De Australische minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer heeft woensdag al gezegd dat Australië ruim tachtig extra politieagenten naar Oost-Timor stuurt. Momenteel zijn 106 leden van de Australische federale politie in Oost-Timor actief, maar Downer wil dat dat er zo snel mogelijk tweehonderd worden. Daarnaast zijn er ook 1.300 militairen uit Australië in het land. Om doeltreffender te kunnen optreden moeten buitenlandse politieagenten wel de bevoegdheid krijgen om bijvoorbeeld brandstichters en plunderaars te arresteren, vindt Downer.

Sinds de Oost-Timorese regering in maart zeshonderd stakende militairen ontsloeg is de vlam in de pan geslagen. De ontslagen militairen namen het in eerste instantie op tegen hun oude collega’s, maar in de chaotische situatie die is ontstaan hebben ook rivaliserende groepen burgers hun kans schoon gezien om elkaar te lijf te gaan. De laatste maand zijn al zeker dertig doden gevallen, ondanks de aanwezigheid van tweeduizend man aan buitenlandse troepen.