LONDEN - In het kader van het WK voetbal brengt de Universiteit van Oxford een boek op de markt met daarin een opsomming van de originele spelregels zoals die in 1863 voor het eerst zijn opgesteld.
De ,,Rules of Football Association'' werden in 1863 na gezamenlijk overleg tussen verschillende clubs, scholen en universiteiten in Londen voor het eerst op papier gezet. Dat gebeurde toen omdat voetbalwedstrijden vaak in chaos eindigden en te veel op rugbymatchen leken.

Een van de basisregels was bijvoorbeeld dat voetballers het leer niet langer mochten dragen. Ook kwam er een verbod op het aanbrengen van uitstekende nagels of ijzeren staafjes op de voetbalschoenen.

Het doel bestond in die tijd uit twee palen, zonder net en zonder deklat. Ook regels als buitenspel of strafschop moesten nog worden ingevoerd.

Het eerste boek met spelregels dat de Engelse Voetbalbond (FA) ooit publiceerde, behoort in Groot-Brittannië tot een van de twaalf meest invloedrijke boeken ooit.

In deze editie, de 64ste druk al, staan ook talrijke illustraties van voetbalwedstrijden uit de Victoriaanse tijd. Daarop is bijvoorbeeld te zien hoe voetballers steevast in lange broek en shirt speelden en keepers altijd een pet of muts droegen.