Open brief tegen meer koopzondagen
BRUSSEL - Bij premier Guy Verhofstadt en de partijvoorzitters valt woensdag de open brief met als titel ,,Zondag feestdag, zondag familiedag'' in de bus. In die brief roepen de belangrijkste middenveldorganisaties op om de geplande verdere verruiming van het aantal koopzondagen niet door te drijven.
De regering wil het aantal koopzondagen uitbreiden van drie naar negen per jaar. Daarnaast wil ze de criteria voor de erkenning als toeristisch centrum herbekijken, zodat winkels in die gebieden op zondag personeel kunnen tewerkstellen. ,,Ruimere openingstijden hebben cultureel, economisch en maatschappelijk geen enkele meerwaarde, wel integendeel. De regering moet nu eindelijk beseffen dat er geen draagvlak is voor haar beslissing en die daarom herroepen'', schrijven de organisaties aan de eerste minister en de partijvoorzitters. De organisaties vragen breed en grondig overleg.

De brief werd ondertekend door de christelijke werknemerskoepel ACW. Ook de Gezinsbond, het Humanistisch Verbond, de vrouwenorganisaties KVLV en markant en de ouderenorganisatie Neos ondertekenden de open brief, net zoals de ondernemersorganisaties Unizo, UCM, Nelectra (elektrosector), Mode Unie, Vlaamse Boekverkopers Bond, Verbond Dagbladverkopers, Beroepsvereniging van Viskleinhandelaars en Verbond Voedingswinkels. De ondertekenaars vertegenwoordigen ruim twee miljoen leden uit de verschillende geledingen van de maatschappij, zo luidt het in het persbericht.