BRUSSEL - Brussels minister Guy Vanhengel heeft dinsdagavond Bronzen Zinnekes uitgereikt aan drie verdienstelijke Brusselse ambassadeurs. Ze gingen naar voetballegende Paul Van Himst, wielerkampioen Eddy Merckx en topkok Pierre Wynants. De drie krijgen de onderscheiding voor hun ,,levenswerk als Brusseleir''. De uitreiking van de prijs gebeurde in het Brussels in het restaurant van Pierre Wynants, Comme chez soi.
Het Bronzen Zinneke is een uniek, genummerd en bronzen miniatuurbeeldje van het bestaande kunstwerk van Tom Franssen dat in de Kartuizerstraat in het centrum van Brussel staat. Als Brussels minister voor Externe Betrekkingen schenkt Vanhengel naar eigen zeggen met mondjesmaat exemplaren weg aan wie uitzonderlijke verdiensten heeft en die tot buiten de grenzen promoot.

De allereerste Bronzen Zinnekes werden in 2001 uitgereikt aan zanger Johan Verminnen voor zijn profilering als ,,ket par excellence'' en aan Abdelkébir Berkia naar aanleiding van een vriendschaps- en samenwerkingsakkoord met de Marokkaanse Regio Rabat-Salé-Zemmour-Zaër. Hoorden nog bij de gelukkigen: Salvatore Adamo en Vincent Kompany. ,,Het bronzen zinneke is natuurlijk geen Brusselse ridderorde'', zegt minister Guy Vanhengel, ,,maar toch een plechtig eerbetoon aan mensen die voor de uitstraling van Brussel een positieve betekenis hebben.''