Orange-literatuurprijs voor Zadie Smith
LONDEN - De Britse schrijfster Zadie Smith heeft de Orange Prize for Fiction gewonnen, een jaarlijkse bekroning voor romans van vrouwelijke schrijvers die goed is voor 30.000 pond (45.000 euro). Smith kreeg de prijs voor
Het was al de derde keer dat Smith op de shortlist voor de gerenommeerde prijs terechtkwam, maar met White Teeth (Witte Tanden, 2001) en The Autograph Man (2003) haalde zij het net niet.

On Beauty (Nederlandse vertaling: Over schoonheid) is een komische roman over Howard Belsey, een blanke Engelse professor die doceert aan een universiteit aan de Amerikaanse oostkust. Daar krijgt hij het aan de stok met Monty Kipps, een zwarte conservatieve academicus die het op professioneel vlak al veel verder heeft geschopt dan zijn blanke tegenstander: beiden zijn Rembrandt-kenners. Via hun familieleden komen de twee intellectuelen elkaar meer tegen dan hen lief is. Smith, die zelf een jaartje in Harvard vertoefde, baseerde zich voor de plot op het meesterwerk Howard's End van E.M.Forster, maar veranderde het decor en de karakters.

De jury bestempelde het boek als een ,,literaire krachttoer''. Bij de uitreiking van de prijs zei Smith verbluft te zijn dat het haar eindelijk is gelukt. Voor de gelegenheid zorgde de schrijfster, bekend om haar uitgesproken standpunten en kregelige karakter, niet voor enige commotie. On Beauty haalde vorig jaar niet de gegeerde Man Booker Prize, de financieel interessantste literatuurprijs op het Britse eiland.

Zadie Smith haalde het van Sarah Waters (The Night Watch), de Australische debutante Carrie Tiffany (Everyman's Rules For Scientific Living), Hilary Mantel (Beyond Black), Nicole Krauss (The History Of Love) en Ali Smith (The Accidental). De Orange Prize wordt sinds 1996 jaarlijks toegekend.