Portretfotograaf Arnold Newman overleden
Arnold Newman (2000) Foto: ©ap
NEW YORK - De Amerikaanse fotograaf Arnold Newman, maker van wereldberoemde portretten van kunstenaars en politici, is dinsdag op 88-jarige leeftijd overleden. Hij bezweek aan een hartaanval in een ziekenhuis in New York, waar hij was opgenomen na een beroerte.
Volgens Commerce Graphics, de galerie die Newmans werk verhandelt, was de fotograaf tot voor kort nog druk aan het werk. In 2000 kwam zijn dertiende boek uit, met 240 foto’s. Gelijktijdig werden twee tentoonstellingen van zijn werk gehouden. In 1999 werd hij door het International Center of Photography onderscheiden met de Infinity Award.

Vanuit zijn standplaats New York reisde Newman de wereld rond om als freelancer voor Life en andere tijdschriften kunstenaars, wetenschappers, politici en collega-fotografen te portretteren, onder wie Pablo Picasso, Marilyn Monroe en Ronald Reagan.

Newman fotografeerde zijn onderwerpen in hun eigen omgeving. Onder zijn beste werken zijn Igor Stravinsky aan de piano en nazi-industrieel Alfred Krupp in zijn fabriek. ,,Arnold had het vermogen dingen te zien die uitstegen boven datgene waar alle anderen naar keken'', zei Ron Kurtz van Commerce Graphics.