WASHINGTON - De CIA heeft de verblijfplaats van nazi-oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann in de jaren ’50 verzwegen, uit angst dat hij geheime anticommunistische operaties in West-Duitsland zou verklappen. Dat blijkt uit archiefstukken die dinsdag zijn vrijgegeven.
De Amerikaanse inlichtingendienst probeerde voormalige nazi’s in te zetten als spionnen. De oorlogsmisdadigers verkochten roddel en achterklap, hetzij om straf voor vroegere misdaden te ontlopen, voor persoonlijk gewin, of voor politieke agenda’s die niet altijd strookten met Amerikaanse nationale belangen, aldus voormalig archivaris Robert Wolfe op een persconferentie.

In een memo van 19 maart 1958 berichtten West-Duitse inlichtingenfunctionarissen aan de CIA dat zij wisten waar Eichmann zich verborgen hield. ,,Hij woont naar verluidt sinds 1952 onder de alias ’Clemens’ in Argentinië.'' Maar niemand ondernam actie omdat men bang was dat hij Hans Globke zou verraden, een hooggeplaatste ex-nazi en een belangrijke adviseur in West-Duitsland, die de Amerikanen hielp voorkomen dat de communisten voet aan de grond kregen in de Bondsrepubliek.

Toen de Israëlische geheime dienst Eichmann twee jaar later ontvoerde, oefende de CIA druk uit op journalisten om niets over Globke te schrijven. ,,Alle materiaal gelezen. Eén vage verwijzing naar Globke die Life op ons verzoek weglaat'', tekende CIA-directeur Allen Dulles op 20 september 1960 in een intern memorandum aan nadat het Amerikaanse tijdschrift de memoires van Eichmann had aangekocht.