Akkoord over ontmanteling Iraakse milities
Foto: epa
BAGDAD - De Iraakse premier Iyad Allawi heeft vandaag aangekondigd dat er een akkoord is over de ontmanteling van de milities. Een deel van de militieleden zal de veiligheidsdienst versterken, de rest neemt tegen 2005 zijn gewone leven als burger opnieuw op.
,,Ik ben blij dat ik vandaag kan aankondigen dat de onderhandelingen over de herintegratie van de milities en de andere strijdkrachten die niet onder controle van de regering vielen, geslaagd zijn'', schrijft Allawi in een mededeling. ,,De meerderheid van de militieleden, zo’n 100.000, keert terug naar het burgerleven of versterkt de veiligheidstroepen, zoals het leger, de politie of de veiligheidsdienst van de regionale Koerdische regering.''

Militie Al-Sadr doet niet mee

Negen organisaties hebben met het akkoord ingestemd. Het gaat om de twee grote Koerdische partijen (de DPK en de PUK), drie sjiitische bewegingen (de Badr-brigades of de milities van de Hoge Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak (SCIRI), Dawa en de Iraakse Hezbollah), een soennitische organisatie (Iraakse Islamitische Partij) en drie niet-geestelijke bewegingen (Iraaks Nationaal Akoord, de Nationale Iraakse Raad en de Iraakse Communistische Partij). Het Mehdi-leger van Muqtada al-Sadr en de guerilla-troepen die de Amerikaanse troepen aanvielen in de rebellenstad Fallujah, ten westen van Bagdad, zijn er niet bij.

,,Ongeveer 90 procent van de 100.000 militieleden zullen tegen de algemene verkiezingen in januari 2005 zijn teruggekeerd naar hun gewone leven of deel uitmaken van de Iraakse veiligheidsdienst. De rest volgt in de maanden daarop'', preciseerde Allawi.

Veteranen

Allawi zei ook dat de voormalige opstandelingen in de toekomst door het leven zullen gaan als ’veteranen’. Diegenen die terugkeren naar hun gewone leven, zo’n veertig procent, kunnen genieten van een opleiding, werk en andere voordelen die Iraakse militairen te beurt vallen. Zo worden de jaren dat ze vochten voor de milities meegerekend voor hun pensioen en is er een uitkering voor vrouwen, weeskinderen en invaliden.

,,Alle gewapende groepen die niet onder controle staan van de regering worden illegaal verklaard en zij die geweld gebuiken zullen worden gestraft'', zegt Allawi.