SINGAPORE - Luchtvaartmaatschappijen dreigen wereldwijd miljarden euro’s te verliezen als gevolg van de hoge olieprijs. Dat heeft het hoofd van de Internationale Organisatie voor Luchttransport (IATA), Giovanni Bisignani, vandaag gezegd op een top in Singapore.
,,Vorig jaar hebben we de vier ruiters van de Apocalyps - Sars, de oorlog in Irak, terrorisme en de economie - overleefd'', zei Bisignani. ,,Nu kan de vijfde ruiter, de olieprijs, ons tot een miljard dollar aan extra kosten geven en in de rode cijfers houden.''

Bisignani zei voor deze zomer uit te gaan van een gemiddelde olieprijs van 36 dollar per vat. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie stond vandaag op ruim 38 dollar, vier dollar lager dan vorige week, toen de olieprijs met ruim 42 dollar het hoogste niveau in twintig jaar bereikte. ,,Als de olieprijs rond een gemiddelde van 33 dollar ligt, dan draaien we quitte'', aldus het hoofd van de IATA. ,,Bij 36 dollar per vat, verliezen we drie miljard.''

Bisignani zei dat de luchtvaartmaatschappijen dit jaar eindelijk weer eens winst hoopten te maken. Sinds 2001 heeft de internationale luchtvaart zo’n 31 miljard dollar verloren, aldus de IATA in haar jaarverslag vandaag.

In de IATA zijn 275 maatschappijen uit 136 landen verenigd, daarmee vertegenwoordigt de organisatie 99 procent van de wereldwijde luchtvaart.