MELSBROEK/ KAMPALA - Twee Belgische transportvliegtuigen van het type C-130 Hercules zijn zaterdagmorgen vanop de militaire luchthaven van Melsbroek vertrokken, met bestemming Uganda. Ze worden ingezet in de Europese operatie ,,Artemis'' die in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo de rust moet herstellen.
In de regio van Ituri vinden etnische onlusten plaats tussen de stammen Hema en Lendu. Zaterdag braken in de stad Bunia, een dag na de aankomst van de eerste EU-vredestroepen, opnieuw gevechten uit.

Volgens de VN zijn zowat 500 Lendu-militiestrijders de stad ingetrokken na gevechten met de rebellen van de UPC (overwegend Hema). Naar aanleiding van de nieuwe gevechten zijn de bewoners van Bunia de stad uitgevlucht.

Belgische militairen

De Belgische vliegtuigen stegen zaterdag op tussen 8.30 uur en 9.00 uur, en zouden zondagnamiddag na een tussenstop in Kaïro op de internationale luchthaven van Kampala landen. Vandaaruit worden de operaties geleid.

België heeft zich geëngageerd om aan de eerste Europese militaire missie in Afrika deel te nemen met 56 personen: 30 in Entebbe en 24 militairen in Bunia, de hoofdplaats van het district Ituri, en twee officieren in het operationeel hoofdkwartier in Parijs. Er blijven nog eens tien militairen standby.

Artemis

Frankrijk levert de grootste bijdrage aan de operatie Artemis, met 700 militairen in Bunia, 500 in Entebbe en 150 in N'Djamena (Tsjaad). Ook een aantal niet-Europese landen zoals Canada en Zuid-Afrika leveren een bijdrage.

De operatie zou drie maanden duren, en eind augustus versterking krijgen van een missie van de VN (MONUC), met Bengaalse blauwhelmen.

Het mandaat van de internationale vredesmacht beperkt zich tot de stad Bunia en de luchthaven; de rest van het district van Ituri valt niet onder het militair toezicht. In de regio zorgden etnische onlusten sinds 1999 al voor 50.000 doden en 500.000 vluchtelingen.