Zware naschok eist nieuwe slachtoffers
Foto: afp
In Italië is bij de nieuwe zware naschok minstens één dode gevallen. Mogelijk vielen er nog andere slachtoffers. Niet alleen in de Abruzzen, waar het epicentrum van de eerste aardbeving lag, maar ook in de hoofdstad Rome trilden de gebouwen verschillende seconden op hun grondvesten.
De naschok vond dinsdagavond rond 19.45 uur plaats. Het ging om de zwaarste naschok tot nu toe, met een sterkte van 5,5 tot 5,7 op de schaal van Richter. De aardbeving van maandag had een sterkte van 5,8 tot 6,2 op de schaal van Richter. In het centrum van L'Aquila stortten enkele gebouwen, die al beschadigd waren door de aardbeving van maandag, finaal in.

Intussen werd dinsdagavond, 42 uur na de zware aardbeving in Italië, een jong meisje levend van onder het puin gehaald. Het meisje, Eleonora, was gekleed in haar pyjama en was bij bewustzijn toen de hulpdiensten haar aantroffen. In totaal werden al 150 mensen levend van onder het puin gehaald.

Meer dan 200 doden

Het dodental van de aardbeving staat intussen op 228. 15 van hen zijn nog niet geïdentificeerd. Volgens een nieuwe telling is er sprake van 178 gewonden, waarvan er zowat 100 erg aan toe zijn. Reddingswerkers in L'Aquila en dorpen in de omgeving wisten zo'n 150 mensen levend onder het puin vandaan te halen en bleven de hele nacht doorzoeken naar overlevenden.

Zeventienduizend mensen hebben hun huis verloren. Eerder was sprake dat er ruim 50.000 daklozen zouden zijn, maar dat cijfer werd dinsdag door de hulporganisaties teruggebracht.

Spookstad

L'Aquila, de zeventigduizend inwoners tellende hoofdstad van de bergachtige regio Abruzzen, lag er vanmorgen spookachtig bij doordat de meeste bewoners zich voor de nacht in tentenkampen hadden teruggetrokken. De stad ligt in een vallei in de Appenijnen. Zesentwintig dorpen in de omgeving werden eveneens door de beving getroffen. Tien- tot vijftienduizend gebouwen werden beschadigd of verwoest.

De aardbeving beschadigde ook veel van het culturele erfgoed van L'Aquila, een in de Middeleeuwen gebouwde vestingstad met Romaanse, Gotische en Renaissance-bouwwerken. Ook veel beroemde oude kerken zouden zwaar zijn beschadigd.

Het epicentrum van de beving lag 110 kilometer ten noordoosten van Rome.