Paus overwoog in 2000 op te stappen
Foto: reuters
VATICAANSTAD - Paus Johannes-Paulus II heeft er in 2000 even aan gedacht op te stappen, zo blijkt uit het spirituele testament dat vandaag openbaar is gemaakt nadat het gisteren aan de kardinalen was voorgelezen. Hij wou plaats ruimen ,,na te hebben geleefd in een moeilijke eeuw die bijna aan zijn einde toe was''.

Toen hij tachtig jaar was, schreef de paus dat de goddelijke voorzienigheid ervoor gezorgd had dat hij moest leven ,,in een moeilijke eeuw'', maar dat die periode teneinde was. De paus vroeg zich daarbij af of het niet de gelegenheid was de bijbelse woorden ,,nunc dimitis'' (U mag me nu wegsturen) te herhalen. De paus refereerde daarbij naar de passage in de Bijbel waarin de oude Simeon zegt: ,,Heer, laat me nu in vrede gaan''.

Het document, waarvan de eerste bladzijde gedateerd is op 6 maart 1979, biedt nog enkele interessante inzichten in de denkwereld van de paus. Zo zou er volgens hem dankzij de goddelijke voorzienigheid een nucleaire confrontatie vermeden zijn tijdens de Koude Oorlog.

De paus liet ook weten, geen persoonlijke bezittingen na te laten en vroeg dat zijn persoonlijke nota’s zouden worden verbrand. De dingen die hij dagelijks gebruikte, mogen worden verspreid ,,zoals dat het beste lijkt''. Karol Wojtyla dacht er in 1982 blijkbaar aan in Polen te worden begraven. Drie jaar later wijzigde hij van mening en liet hij de beslissing aan de kardinalen over, zo blijkt uit de officiële publicatie van het testament dat tot acht pagina’s is herleid.